Суспільство

Ветлікарі Житомирської області попереджають про мошок, через яких хворіє та гине худоба

19 May 2017, 16:17

Управління Держспоживслужби в Романівському районі попереджає про можливість поширення мошок гнусу в Романівському районі Житомирської області.

Про це написав сайт Твій Романів.

«Небезпечна мошка може не лише спричинити хворобу тварин, а й їх загибель. На території району загибель великої рогатої худоби через гнус відмічалась у 2014 році на території Романівської селищної ради, Ольшанської, Червонохатківської, Соболівської, Годиської та Карвинівської сільської рад. Як повідомляє управління Держспоживслужби в Романівському районі, у зв’язку зі складними кліматичними умовами в Україні на початку року (випадання значної кількості опадів), що призвело до інтенсивних паводків на річках та водоймах, та різкою зміною температурного режиму з прохолодного на початку квітня до +20 на кінець місяця очікується несприятливий прогноз щодо можливих масових проявів симуліїдотоксикозів (гнусу)», - інформує сайт.

У відділі організації протиепізоотичної роботи головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Житомир.info розповіли, що у 2017 році в області ще не фіксувалися випадки захворювання худоби через активізацію мошок, але загроза дійсно існує.

«В зоні ризику – поліські райони, де багато боліт і водойм», - зазначили у відділі.

За даними ветслужби, мошки злісні кровососи та переносники збудників різних хвороб (сибірки, пастерельозу, енцефаліту). Виділяючи при кровоссанні гемолітичний токсин, викликають у теплокровних тварин патологічні явища, визнані як симуліїдотоксикоз, наслідком якого можуть бути масові захворювання, що спричиняють загибель або вимушений забій тварин. В період масових нападів мошок тваринництво стає малорентабельним через втрати у прирості маси молодняку на 25-40 % та зниженні надоїв корів понад 40 %. Нападу мошок піддаються всі види домашніх тварин, але найбільше страждає велика рогата худоба та коні. Завдяки властивості набиватися в ніс, вуха, очі – це найбільш злісні та настирливі кровососи. Вражають усі ділянки тіла тварини. 

Залежно від інтенсивності нападу мошок у тварин виникають клінічні ознаки – зниження апетиту з наступною відмовою від корму, сильним занепокоєнням, прискорення частоти пульсу і дихання, лихоманка, салівація, серозні витікання з очей і носових ходів, набряк тканин у ділянці міжщелепового простору, підгруддя, нижньої частини живота. При огляді шкіри на не пігментованих ділянках видно численні крапчасті й смугасті крововиливи. У волосяному покриві виявляється значна кількість мошок. 

Внаслідок масового нападу мошок загибель тварин може сягати 70%. З метою профілактики ветлікарі радять випасати худобу до і після льоту кровососів (вранці та ввечері) на пасовищах, які добре продуваються вітрами.

Як повідомляв Житомир.info, у 2013 році в селах Житомирської області через гнус загинуло 12 корів, 40 лікували. Рік тому в ОДА констатували збільшення кількості корів і зростання надоїв.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі