Місто

Житомир – друге місто в Україні, де відкрили пам’ятну дошку президенту Польщі Леху Качинському

20 May 2017, 15:21

На відкриття меморіальної дошки загиблому в авіакатастрофі президентові Польщі Леху Качинському біля Житомирської прокуратури зібралося більше сотні людей. У руках вони тримають українські та польські прапори, лампадки та червоно-білі стрічки.

«Я є полькою за національністю і та подія, яка сталася під Смоленськом, для мене була дуже трагічною. Лех Качинський дуже багато зробив для нашого народу і він завжди буде у нашій пам’яті», – каже Наталія.

«Завдяки йому була заснована така програма, як карта поляка. Завдяки цьому багато поляків, які живуть тут, але мають польське коріння, можуть підтвердити своє польське походження. Честь Леху Качинському і хвала», – ділиться Ліля.

Появу пам’ятної дошки Леху Качинському в місті мер Житомира Сергій Сухомлин пояснює тісною співпрацею з Польщею.

«У Житомирі проживає одна із найбільших польських спільнот в Україні, у нас тісні відносини між польськими містами-побратимами – Плоцьком і Битомом. Лех Качинський – це ім’я світового рівня, він вклав багато сил на відстоювання України у рамках російської агресії. Він був другом України і таким жестом: відкриття дошки, перейменування вулиці – ми дякуємо Польщі за підтримку України», – розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Участь у заході беруть не лише представники обласної та місцевої влади, а й Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко, який зізнається: свого часу Лех Качинський був не просто другом України, а її адвокатом у європейській спільноті.

«Він практично зробив те, що нині Україна також долучається до Європейського Союзу, саме він став адвокатом України у Європі. Житомир став другим містом, після Одеси, у якому відкривається пам’ятна дошка Леху Качинському і таким чином, ми виказуємо свою повагу усьому польському народові», – говорить Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

До заходу долучилися й іноземні делегації зі Словенії, Болгарії, Грузії та звісно із Польщі.

«Україна дійсно могла розраховувати на Леха Качинського, як можна розраховувати на вірного друга. Це була насправді щира і глибока дружба, дружба, яка виростала як з минулого, так і з сьогодення. Її формували спільні традиції, історичний досвід та бачення ролі, яку наші держави разом з іншими країнами можуть відігравати не тільки у центральній та східній Європі, а і на усьому континенті. Він був одним із небагатьох сучасних європейських лідерів, які відкрито виступали проти теорії того, що Україна знаходиться у тіні російського впливу. Він прагнув ліквідувати наслідки ялтинського порядку і розширити сферу свободи», – сказав віце-спікер Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький.

Після промов та віршованої присвяти Леху Качинському, присутні, під супровід військового оркестру, відкрили пам’ятну дошку президентові та поклали квіти до обеліску.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі