Місто

Перевізники підписали додаткові угоди, мер підписав рішення про подорожчання проїзду в маршрутках Житомира, - Ткачук

22 May 2017, 12:54

Мер Житомира Сергій Сухомлин підписав рішення виконкому про нові тарифи на проїзд у міському громадському транспорті з 1 червня.

Про це під час брифінгу 22 травня повідомив заступник мера Дмитро Ткачук. Таким чином, із 1 червня вартість проїзду у маршрутках складатиме 5 гривень, винятком є школярі, які протягом року платитимуть за проїзд 2 гривні. Вартість проїзду в електротранспорті залишиться незмінною – 2 грн.

«На виконавчому комітеті було прийнято рішення про зміну вартості проїзду в міському пасажирському транспорті, але разом із тим міським головою була озвучена чітка умова про те, що рішення не буде підписано, поки всі перевізники юридично не внесуть собі в додатки договорів ряд правок, ряд тих вимог, які були озвучені громадськістю, членами виконавчого комітету. Зокрема, це чотири базових вимоги, які були узагальнені на громадських слуханнях: 1 – це встановлення автоматизованої системи оплати проїзду, тобто, електронного квитка, до кінця 2017 року; 2 – це оновлення рухомого складу: автобуси старше 10 років, а це 23 одиниці, які на сьогодні курсують, мають бути замінені впродовж місяця; 3 – це вимога фіксованої вартості проїзду для учнів шкіл впродовж усього року на рівні двох гривень; 4 – це перевезення всіх категорій пільговиків без обмежень, із чим раніше виникали великі проблеми, за рахунок перевізників. Тобто, це ті речі, які внесені в додатки договорів і є на сьогоднішній день обов’язковими до виконання. Після розгляду тексту даної додаткової угоди на виконавчому комітеті перевізники уже не так охоче реагували на рішення про підняття тарифу, але тим не менш впродовж трьох днів вони підписали дані угоди. І на сьогоднішній день міським головою підписане рішення виконавчого комітету. Тому з 1 червня рішення починає діяти, а разом із ним – усі додаткові умови, які були озвучені», - сказав Дмитро Ткачук.

Заступник мера також розповів, що після рішення виконкому деякі перевізники не хотіли підписувати додаткові угоди. Втім, за три дні усі 14 житомирських перевізників погодились на оголошені умови.

«Не всі зробили це одночасно. Були ті, хто спочатку відмовлявся те робити, але поступово, коли була переломна більшість, тобто, більшість пішли на ці умови, решта чітко зрозуміла, що, працюючи на цьому ринку, вони мають грати за єдиними правилами і стандартами. Тому на сьогоднішній момент додаткові угоди підписані всіма перевізниками, навіть тими, які довго вагались із цього приводу», - розповів Дмитро Ткачук. 

На уточнююче питання «Хто саме із перевізників відмовлявся підписати додаткову угоду?» Дмитро Ткачук не відповів.

«По результату усі підписали, тому це питання буде не зовсім коректним», - зауважив заступник мера.

Під час брифінгу чиновник також розповів про штрафні санкції, які будуть накладатись на перевізників за порушення умов договору, та що повинні робити пасажири у разі, якщо вони зафіксують порушення з боку водіїв або перевізників.

«Що стосується штрафних санкцій, то у нас передбачено, що це 50 неоподаткованих мінімумів, тобто, 850 гривень за кожне порушення. Вигнаний пільговик, чи машина не виїхала, чи раніше з’їхала з рейсу – це 850 гривень. Питання, звісно, є стосовно фіксації та підтвердження порушення. Всі мають чітко розуміти, що це не може бути дзвінок: «От я вчора їхав і такий факт зафіксував». То має бути належно оформлена процедура, бо, ясна річ, що кожен перевізник намагатиметься оскаржувати такі речі. Пасажир повинен повідомляти управління транспорту, на підставі таких звернень і скарг може бути ініційована позапланова перевірка. Є планові перевірки, їх графік складено наперед на цілий квартал, він оприлюднюється на сайті міської ради. Але якщо між цими датами планових перевірок будуть надходити скарги на той чи інший маршрут, то управлінням транспорту ініціюватиметься позапланова перевірка. Фактично кожен тиждень такі перевірки відбуваються», - пояснив заступник мера Дмитро Ткачук.

Нагадаємо, 16 травня житомирський виконком проголосував за підвищення вартості проїзду в маршрутках до 5 гривень.

Як повідомляв Житомир.info, чиновники міської ради пояснювали, що для того, щоб 1 червня новий тариф почав діяти, перевізники мають підписати додаткові угоди, взявши на себе наступні зобов‘язання: перевозити безкоштовно усі категорії пільговиків, передбачені законом; школярів перевозити по 2 гривні; замінити автобуси, старші 10 років; до кінця 2017 року встановити валідатори, а у разі невиконання умов договору сплачувати штрафи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі