Місто

Житомирські школярі створили фільтр для очищення води, який зараз тестують у зоні АТО

24 May 2017, 13:10

Робото-технічні пристрої, проекти еко-будинків, електронакопичувачі та навіть космічні туристичні апарати – у Житомирі за підтримки Фонду родини Розенблат відбувся конкурс «Юний винахідник». Більше десятка робіт школярів-науковців були представлені на розсуд конкурсного журі у житомирському музеї космонавтики С.П. Корольова. Над однією із робіт працювала ціла група дослідників, яка створила еко-фільтр, вартість якого складає усього лише 40 гривень.

«Ми створили такий еко-фільтр, в який входить вугілля, вата і крапельниця. Весь наш фільтр вийшов десь в районі 40 гривень. Зараз ми цей фільтр передали в зону АТО, щоб військові нам сказали, що потрібно переробити, що потрібно змінити. Всі елементи, які використовувалися, можна знайти у звичайній аптечці. Ми провели кілька дослідів, брали воду просто з калюжі. Спочатку вода була брудною, а на виході вона вже чиста. Головна наша ідея - це компактність і легкість у використанні», - каже учень загальноосвітньої школи №17 Даніїл Шмідт.

Серед робіт конкурсантів можна побачити і руку-маніпулятор, яка реагує на спеціальні датчики на рукавиці. Юні школярі-науковці охоче показують як працює їх винахід та діляться ідеями про можливе застосування такого пристрою.

«У важкодоступних місцях, наприклад, де підвищена радіація, цю руку можна прикріпити на робота і він буде діставати те, що потрібно», - розповідає учень загальноосвітньої школи №21 Олександр Сівченко.

«Але головне, що не з проводом, а за допомогою Bluetooth-модуля, який буде встановлений до усього цього обладнання. Це поки єдиний прототип і це єдиний екземпляр», - додає учень ліцею №25 Влад Іванченко.

Талановита молодь потребує підтримки, а їх ідеї повинні бути реалізовані в життя. В цьому переконана головний організатор конкурсу, Жанна Розенблат. Співзасновниця Фонду родини Розенблат каже, подібні конкурси відбуватимуться й надалі, а для найкращих робіт потрібно знайти інвесторів, котрі готові втілити в життя ідеї юних науковців.

«Цей конкурс «Юний винахідник» присвячений до Дня науки. Фонд родини Розенблат вирішив, що ми обов’язково повинні таких діток підтримувати. І вони повинні знати, що це потрібно. Сьогодні це актуально, сьогодні усі ці роботи мають право на впровадження в життя. Фонд завжди підтримує талановитих діток і ми маємо на меті організовувати такі інвесторсько-бізнесові аукціони. Тобто, ці діти зможуть презентувати свої ідеї людям, які потім зможуть втілити їх в життя», - каже співзасновниця Фонду родини Розенблат Жанна Розенблат.

Усі винаходи оцінювало конкурсне журі, яке заслухало презентації молодих науковців. Перед оголошенням остаточних результатів члени журі поділились своїми враженнями від конкурсних робіт.

«Дуже мене вразили ті розробки, які школярі сьогодні представляли. Це школярі 5-10 класів. І вони вже в такому віці можуть зібрати, спаяти електронні пристрої, вкласти в них ідею, пояснити для чого це потрібно, як вони працюють, де можна вдосконалювати, де можна використовувати. Сьогодні мене дійсно вразили ці розробки», - ділиться враженнями декан факультету інформаційно-комп’ютерних технологій ЖДТУ Андрій Морозов.

Врешті, після ознайомлення із роботами учасників, конкурсне журі виносять свій вердикт: переможцями стали три роботи юних винахідників, але організатори нагороджують усіх учасників заохочувальними призами та грамотами. Окрім того, для усіх конкурсантів Фонд родини Розенблат організує екскурсію до музею науки та техніки «Експериментаріум» у місті Київ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі