Місто

Як житомирянам вберегтись від ботулізму та які документи мають пред’явити продавці. Поради спеціалістів

2 June 2017, 15:39

Ветеринари та спеціалісти Держпродспоживслужби закликають житомирян бути обережними під час купівлі в’яленої та копченої риби у зв’язку із випадками захворювання на ботулізм у Києві та Херсоні. Фахівці переконують: панікувати щодо спалахів цієї важкої токсико-інфекційної хвороби не потрібно, але кожному варто бути уважним.

«Випадки захворювання, які стались у нас в Україні, це три випадки у Києві, і один у Херсоні. Один випадок летальний, тобто смертельний, стався в Києві. Уся ця інфекція та усі ці випадки стались після вживання в'яленої риби, купленої в торгових мережах, в яких, здавалось би, є контроль, та які мають вимагати первинних документів, які з'ясовують походження. Але це не значить, що випадок захворювання може трапитись тільки із вживанням в'яленої риби, це не обов'язково. Це може бути виготовлення домашніх консервів, тушонок, чи промислового виготовлення. При умові, якщо цей продукт виготовлений навіть із дотриманням усіх технологічних умов, але він неправильно зберігається», - каже керівник управління Держпродспоживслужби в Житомирі Василь Кравченко.

Спеціалісти радять вимагати в продавців риби документи, які підтверджують якість продукту, та наголошують: якщо таких документів немає – купувати її може бути небезпечно не тільки для здоров’я, але і для життя.

«Дивитись, де вона вироблена. Чи є на неї документи, які засвідчують походження цієї риби, що вона здорова та придатна для харчування. Звичайно, потрібно, щоб був сертифікат відповідності, сертифікат якості. Чи якщо вона на ринку – чи є документ, який засвідчує, що був ветеринарно-санітарний контроль цієї продукції. Ну, а на вигляд – звичайно, дивитись на запах, на консистенцію, якщо вона розлазиться ця риба, чи тримаються купи м'язи, як то кажуть. Тобто, це є ознакою, що вона була чи гнила, чи побита», - розповідає Василь Кравченко.

У лабораторії на Житньому ринку підтверджують: усі підприємці, котрі продають рибу у встановлених для того місцях, повинні мати на руках сертифікати, які підтверджують безпечність та якість продукту. Для того відбираються спеціальні аналізи, а покупці мають повне право вимагати в підприємців показати такі довідки.

«Якщо це жива риба – на неї йде свідоцтво форми №1. Якщо з-за меж району приходить до нас риба, то там зазначається кількість риби та види риби. І після того ми можемо проводити ветсанекспертизу риби. Для цього ми проводимо біохімічні дослідження, якщо це потрібно, і в першу чергу звертаємо увагу на органолептику, паразитарні захворювання риби. Від лабораторії ми обов'язково видаємо на точку до реалізатора експертний висновок. Там зазначається, які саме ми проводили досліждження і що ця риба є безпечною для покупця. Покупець має право спитати і реалізатор повинен надати експертний висновок або документи, які є на цю рибу», - переконує лікар-ветсанексперт Тетяна Горпинич.

Спеціалісти закликають житомирян бути обачними під час купівлі продуктів харчування і переконують: зазвичай просте питання та вимога показати довідку можуть врятувати життя та здоров’я людей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі