Події

Комісія встановила причини смертельного травмування кранівника на приватному підприємстві в Житомирі

7 June 2017, 16:42

Комісія, утворена Управлінням Держпраці у Житомирській області, завершила спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, що стався з кранівником приватного підприємства «Нінон» (м. Житомир).

Про це повідомляє прес-служба Управління Держпраці у Житомирській області

«Комісією встановлено, що нещасний випадок стався 10 квітня 2017 року на розвантажувальному майданчику ПП «Нінон». В цей день директор підприємства поставив завдання кранівнику провести поточний ремонт крану КС-4361А ПС. Далі на майданчик прибув автомобіль, який привіз три кам’яні блоки. Для розвантаження даного автомобіля директор дав доручення потерпілому запустити двигун крана та переставити в інше місце кам’яний блок вагою близько 7 тонн, який лежав поруч з автомобілем і заважав його розвантаженню. Потерпілий приступив до виконання завдання, однак, під час переміщення кам’яного блоку виявилось, що стріла крана під час опускання не утримує вантаж і повільно опускається під його вагою. Для того, щоб переконатися в несправності гальмівного механізму стріли, керівник попросив повторити процес переміщення кам’яного блоку, але знову стріла не утримувала вантаж і він прийняв остаточне рішення зупинити роботу крана та розпорядився, щоб кранівник здійснив поворот стріли у напрямку приміщення каменеобробного цеху та заглушив двигун. Після цього, в усній формі заборонив кранівнику його експлуатацію і оголосив всім працівникам підприємства, що розвантажувальні роботи завершено через несправність крана, а сам виїхав за межі підприємства в пошуках іншого автомобільного крана для вивантаження, а інші працівники направилися до каменеобробного цеху. Пізніше потерпілого, який був притиснутий кам’яним блоком до напівпричепа автомобіля, знайшов працівник сусіднього підприємства, який проходив повз територію ПП «Нінон». В момент настання нещасного випадку нікого із працівників підприємства поряд з потерпілим не було, а двигун крана знаходився у працюючому стані», - йдеться у повідомленні.

Обстеживши місце нещасного випадку, вивчивши технічну документацію, опитавши працівників ПП «Нінон» та інших осіб, причетних до нещасного випадку, комісія причинами нещасного випадку вважає:

Організаційні причини:

- Невиконання вимог інструкцій з охорони праці, зокрема, самовільна експлуатація крана КС-4361А ПС з пошкодженими деталями гальм механізму підйому стріли крана та залишення кабіни крана під час його роботи.

- Невиконання посадових обов’язків, а саме: недостатній контроль за виконанням кранівником виробничих інструкцій та допуск роботи крана в супереч відсутності запису у Вахтовому журналі щодо його справності, а також недостатній контроль за безпечною експлуатацією вантажопідіймального крана та не в повній мірі вжиті заходи по попередженню його роботи з порушенням правил безпеки.

«Крім того, під час проведення спеціального розслідування, посадовими особами Управління Держпраці у Житомирській області, на підставі ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», була здійснена позапланова перевірка дотримання вимог нормативно-правових та законодавчих актів з питань охорони праці у приватному підприємстві «Нінон», під час якої виявлено 16 порушень та притягнуто до адміністративної відповідальності двох посадових осіб підприємства.   Даний нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом і береться на облік приватним підприємством «Нінон». Серед осіб причетних до настання нещасного випадку комісія вбачає трьох працівників підприємства, включно з директором. Фахівці Управління Держпраці запропонували директору підприємства притягнути до дисциплінарної відповідальності працівників, причетних до настання нещасного випадку, та, у визначені терміни, виконати ряд заходів щодо усунення причин настання нещасного випадку», - зазначили в управлінні Держпраці.

Як повідомляв Житомир.info, 10 квітня 2017 року працівника ПП «Нінон» притиснуло кам’яним блоком, вагою близько 7 тонн, до напівпричепу вантажного автомобіля, внаслідок чого він отримав травми несумісні з життям.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі