Місто

Мозаїки радянських часів на будівлях Житомира. Фоторепортаж

12 June 2017, 18:01

За часів СРСР адміністративні будівлі іноді прикрашали мозаїчними панно, які зображували «велич радянської людини праці», або відображали тематику закладу. У Житомирі такі мозаїки здебільшого знаходяться на навчальних закладах та об’єктах культури.

Найбільше панно прикрашає фасад колишньої Житомирської філії Київського політехнічного інституту, зараз – Житомирський державний технологічний університет. Вочевидь, воно мало символізувати майбутні професії, яким навчали студентів ЖФ КПІ.

 

Будівлю школи №33 на вулиці Великій Бердичівський прикрашає зображення жінки, яка тримає в руках розгорнуту книгу.

 

Фігура з розгорнутою книгою над головою викладена з мозаїки й на фасаді Житомирського професійного училища сервісу та дизайну на вул.Корольова. Це колишнє ПТУ №9, яке готувало робітничі кадри для житомирського льонокомбінату.

 

Тематична композиція прикрашає вхід ще одного навчального закладу – Житомирського музичного училища ім.Косенка на вулиці Пушкінській.

 

Абстрактне різнокольорове панно розташоване на стіні біля центрального входу в парк культури та відпочинку ім.Юрія Гагаріна.

 

Мозаїка прикрашає і фасад колишнього кінотеатру «Космос» на Польовій: вона слугує фоном для об’ємних зображень знаків Зодіаку.

 

Також на Польовій знаходиться композиція на житловому будинку – зображення космонавта прикрашає п’ятиповерхівку на вулиці Космонавтів. Щоправда, декорована фігура у шоломі з написом «СССР» не мозаїкою, а звичайними камінцями. До того ж мешканці третього поверху вирішили зробити зовнішнє утеплення квартир, і тепер космонавт має широкий білий «пояс».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі