Політика

Володимир Арешонков: Україні потрібна власна соціально справедлива модель охорони здоров’я

19 June 2017, 09:25

Організатор обговорень щодо актуальних проблем у сфері реформування охорони здоров’я в Україні, які пройшли в Радомишлі, народний депутат України Володимир Арешонков, за його словами, ставив за мету заходу активізувати медичну спільноту області.

«Комунікувати з парламентом, об’єднуватись, вникати у всі пропозиції згори, аналізувати можливі наслідки і не допускати ухвалення поспішних непродуманих рішень», - закликав Володимир Арешонков учасників слухань.

Аналітичну та інформативну складову обговорень щодо законодавчих ініціатив уряду та парламенту забезпечували запрошені нардепом Арешонковим Заслужений лікар України, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець та провідний експерт у цій галузі Зоряна Черненко.

Ключовим повідомленням заходу стала підтримана всіма учасниками теза про те, що Україні потрібна власна соціально справедлива модель охорони здоров’я, а не просто копія європейського чи американського зразка, яка важко вписується в українські реалії. Українська модель має гарантувати закладам охорони здоров’я господарську автономію, лікарям — незалежність у прийнятті професійних рішень, належний соціальний статус та високий рівень оплати праці, а пацієнтам — якісну і доступну медичну допомогу.

«Активна участь медичної та пацієнтської спільноти у визначенні засад і напрямків подальших змін є запорукою того, що нова система охорони здоров’я буде оптимальною для усіх нас», - підкреслив Володимир Арешонков.

Також депутат разом з колегою Ольгою Богомолець запевнили присутніх, що вони особисто і парламент в цілому, не готові голосувати за запропоновані урядові законопроекти, доки їх не доопрацює профільний комітет.

«Парламентарії, профільний комітет хоче реформи, але такої, якої хоче суспільство – зрозумілої і соціально справедливої. Комітет напрацював дорожню карту покрокового переходу до страхової медицини», - підкреслила Ольга Богомолець.

«На мій погляд, та риторика, яку "сповідує" профільне міністерство щодо концепції медичної реформи, мовляв, "гроші ходитимуть за пацієнтом", не зовсім правильна з урахуванням того, що держава фінансуватиме надані послуги постфактум. Нема чіткого розуміння щодо коефіцієнту дольової участі в оплаті пропонованого в законопроекті «гарантованого пакету послуг» державою і пацієнтом. Хто, скільки і за що буде платити, чи спроможні будуть люди платити за надану послугу? Парламент, як його не "ґвалтували", не підтримав таких сумнівних пропозицій», - додав Арешонков.

Гостро і критично оцінює реформаторські ініціативи у виконанні Міністерства охорони здоров’я України і провідний експерт Зоряна Черненко. Щодо розпорядника «медичних» коштів, які хочуть сконцентрувати в одних руках, що суперечить концепції реформи децентралізації, пані Зоряна скептично налаштована.

«3, 8 % ВВП закладають у законопроекті на охорону здоров’я. Як їх забезпечуватимуть, з яких джерел? Ніхто не дає відповіді. Тобто, фінансово-економічне обґрунтування відсутнє, що є ключовим будь-якого законопроекту. Медичної субвенції теж не передбачено… Кому потрібна така реформа», - риторично запитує експерт.

Керівник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА Микола Суслик теж не поділяє оптимізму керівництва галузі щодо пропонованих ініціатив та закликає не руйнувати в медицині хоча б того, що вдалось зберегти у найважчі часи.

З нагоди професійного свята, Володимир Арешонков надсилає медичним працівникам найщиріші вітання та слова вдячності за благородну працю.

«Як говорив Гіппократ: «Медицина воістину найблагородніше з усіх мистецтв». Вам ми довіряємо найцінніше – здоров’я і життя. Пам’ятаймо, що наше спільне і головне завдання — формування в людей культури здоров’я, відповідальності за нього, щоб кожен розумів його цінність. Зичу всім вам і вашим родинам  — миру, злагоди, професійних успіхів, особистого щастя і, звичайно ж — міцного здоров’я! Зі святом!», - звернувся до медиків народний обранець.

Прес-служба народного депутата України Володимира Арешонкова

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі