Події

Суд за позовом прокуратури визнав недійсною оренду 7,5 га землі в Житомирському районі біля річки

19 June 2017, 10:27

За втручання прокуратури припинено неправомірне користування землями лісового фонду в Житомирському районі.

Про це 19 червня повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

«За позовом прокуратури області господарським судом Житомирської області визнано незаконними розпорядження Житомирської райдержадміністрації про передачу приватному підприємству 7,5 га земель лісогосподарського призначення, що у прибережній захисній смузі р. Тетерів. Також рішенням суду визнано недійсними договір оренди цієї землі та додаткової угоди до нього. Установлено, що протягом 2010-2011 років Житомирською райдержадміністрацією прийнято неправомірні розпорядження про передачу ТОВ «Перлина Заріччя» в користування земельної ділянки лісового фонду площею 7,5 га для рекреаційних цілей на території Зарічанської сільської ради, яка частково знаходиться у прибережній захисній смузі р. Тетерів», - інформує прокуратура.

Зазначається, що спірна земельна ділянка,відповідно до державного акта на право постійного користування (від 21.09.2005, площею понад 491га), належить до земель державного підприємства «Івано-Франківський ліспромкомбінат» Міністерства оборони України та відноситься до земель лісогосподарського призначення.

«Таким чином, райдержадміністрація, перевищивши свої повноваження, порушила вимоги Земельного законодавства та без згоди Міністерства оборони України і державного підприємства «Івано-Франківський ліспромкомбінат» розпорядилася землями лісового фонду», - повідомляє прокуратура області.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень є інформація, що ще в листопаді 2011 року суд почав розгляд справи за позовною заявою Житомирського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі головного управління Держкомзему у Житомирській області та Житомирської облдержадміністрації до Житомирської райдержадміністрації і ТОВ «Перлина Заріччя» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки.

Справа розглядалася в господарському суді Житомирської області, у Рівненському апеляційному господарському суді, у Вищому господарському суді Україні, втім безрезультатно.

«Судами встановлено, що 15.05.2009 р. регіональне відділення Фонду державного майна України по Житомирській області та товариство з обмеженою відповідальністю "Перлина Заріччя" уклали договір купівлі-продажу окремого індивідуально визначеного майна, що підлягає приватизації шляхом викупу, за умовами якого ТОВ "Перлина Заріччя" було придбано у власність індивідуально визначене майно - групу інвентарних  об'єктів  колишньої бази  відпочинку "Перлина", що не увійшла до статутного фонду ВАТ "Льонотекс", у складі окремих будівель з визначеними щодо кожної площами.

За наслідками розгляду заяви ТОВ "Перлина Заріччя" щодо надання в оренду земельної ділянки орієнтовною площею 7,550 га для обслуговування будівель та споруд бази відпочинку "Перлина" у зв'язку з переходом права власності на них від регіонального відділення Фонду державного майна України по Житомирській області на території Зарічанської сільської ради, головою ОСОБА_2 районної державної адміністрації було видано розпорядження від 25.09.2009 р. № 1073, згідно якого було надано дозвіл ТОВ "Перлина Заріччя" на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 7,550 га, з метою передачі її в оренду для обслуговування будівель та споруд бази відпочинку "Перлина".

10.03.2010 р. голова ОСОБА_2 районної державної адміністрації видав розпорядження за № 221, відповідно до якого було затверджено проект із землеустрою щодо відведення ТОВ "Перлина Заріччя" в оренду земельної ділянки площею 7,550 га, для обслуговування будівель та споруд бази відпочинку "Перлина" на території Зарічанської сільської ради.

Відповідно до розпорядження голови ОСОБА_2 районної державної адміністрації від 08.07.2010 р. № 687, вищевказану земельну ділянку було передано ТОВ "Перлина Заріччя" в оренду терміном на 5 років для обслуговування будівель та споруд бази відпочинку "Перлина" на території Зарічанської сільської ради та встановлено розмір орендної плати в розмірі 5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

21 липня 2010 року ОСОБА_2 районна державна адміністрація/орендодавець та товариство з обмеженою відповідальністю "Перлина Заріччя"/орендар уклали договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець на підставі розпорядження голови районної державної адміністрації від 08.07.2010 р.  № 687 надав, а орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 7,5550 га для обслуговування будівель та споруд, що розміщена на території Зарічанської сільської ради Житомирського району Житомирської області за межами населеного пункту с. Зарічани.

Пунктом 7 договору сторони погодили, що договір укладено на п'ять років.

Відповідно до додаткової угоди від 18.08.2011 р. до договору оренди було внесено зміни та визначено, зокрема, що договір оренди укладено на сорок дев'ять років», - зазначається в судових ухвалах.

Як повідомляв Житомир.info, до 16 квітня 2009 року головою Житомирської РДА був Валерій Колосівський. У вересня 2009 року головою райдержадміністрації був призначений Микола Степаненко. З травня 2010 року по березень 2014 року Житомирським районом керував Андрій Кулик, якого в січні 2013 року президент Янукович нагородив орденом «За заслуги» ІІ ступеня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі