Влада

Голова антикорупційної прокуратури розповів, за що затримали охоронця нардепа від Житомира Розенблата

20 June 2017, 15:12

20 червня відбувся брифінг директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника та керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Темою брифінгу було затримання 19 червня охоронця народного депутата Борислава Розенблата під час отримання хабара в розмірі 200 тис. доларів.

«Детективами Національного антикорупційного бюро під керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури уже протягом тривалого часу здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, пов’язаному з незаконним видобутком бурштину. Під час цього слідства було встановлено те, що два народних депутати з метою отримання неправомірної вигоди від представника компанії нерезидента, яка зацікавлена у видобутку бурштину в Україні, скористались правом законодавчої ініціативи з метою протягти через парламент низку змін до законопроектів, які мають покращити умови господарювання для підприємства-замовника для видобутку бурштину та його реалізації. А також запропонували сприяти шляхом впливу на осіб, уповноважених на виконання функцій держави (Держлісове агентство, державне підприємство «Укрбурштин» та інші) на прийняття ними необхідних рішень для реалізації підприємницької мети. Зокрема, представник підприємства-нерезидента в Україні звернулася до знайомих з метою налагодження видобутку бурштину на території України в правовому полі, при цьому запропонувавши зміни відповідні внести у Податковий та Митний кодекси. Останні влаштували зустріч представника з головою секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатський контроль», який, у свою чергу, вихваляючись численними «надійними» відносинами із народними обранцями, звернувся до члена вказаного міжфракційного депутатського об’єднання народного депутата Полякова для сприяння у реалізації вказаних інтересів шляхом використання передбаченої законом законодавчої ініціативи. Поляков у свою чергу залучив до вказаної діяльності народного депутата Розенблата, оскільки останній є автором законопроекту, що регламентує видобуток та експорт бурштину, і тому без його активної участі досягти задуманого не було б можливості», - розповів Холодницький.

За його словами, нардепи Максим Поляков (фракція «Народний фронт») та Борислав Розенблат (фракція Блоку Петра Порошенка) за отримання неправомірної вигоди внесли відповідні правки до законопроектів.

«За ці зміни було отримано неправомірну вигоду у розмірі 15 тисяч доларів. Разом з тим, вказаний керівник секретаріату міжфракційного об’єднання з метою впливу на вказаних народних депутатів із залученням ще однієї людини, яка є помічником народного депутата від Радикальної партії, та юриста громадської організації «Системні рішення» запропонував представнику іноземної компанії відповідні послуги та отримав 11 тисяч доларів за підготовку документів, необхідних для подання, просування та прийняття законодавчо цих змін. Це перший епізод цієї діяльності», - повідомив Холодницький.

Другий епізод стосувався вже безпосередньо народного депутата Борислава Розенблата.

«Другий епізод, який тривав паралельно: після того, Розенблат, на думку слідства, вирішив прийняти участь у видобутку та експорті бурштину у зв’язку з чим уже сам звернувся до представника фірми-нерезидента з проханням, більш подібним на вимогу, організації спільного бізнес-проекту, в якому взяв на себе зобов’язання вирішувати питання з низкою державних служб та органів. При цьому бурштин, згідно з задумом, мав вивозитися з України за заниженими цінами, а частина дійсного прибутку мала переходити на рахунки компанії, яка розташована в Сполучених Штатах Америки, і, за наполяганням Розенблата, співвласником якої стала його рідна сестра (Олена Розенблат – ред.). Власне, при реалізації цієї другої схеми відбулося вчорашнє затримання. Загальна сума хабара по цьому епізоду складала 285 тисяч доларів, з яких 85 тисяч було передано попередньо охоронцем, який також числився як помічник-консультант народного депутата, а при передачі 200 тисяч доларів відбулося затримання», - повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Взагалі станом на зараз, за його словами, вже є шестеро затриманих осіб: троє помічників народних депутатів, один охоронець нардепа і два представника громадської організації, які здійснюють боротьбу з корупцією.

Назар Холдницький повідомив, що вже підготовлене подання про знаття депутатської недоторканості.

Повністю брифінг дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня нардеп повідомив, що НАБУ проводить обшуки у його помічників, у документах фігурує законопроект щодо легалізації видобутку бурштину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі