Влада

Геннадій Зубко вважає децентралізацію найбільш успішною реформою в Україні

20 June 2017, 16:14

Реформа децентралізації – найбільш успішна в країні. 413 громад вже об’єдналися, з яких 159 громад вже два роки поспіль впроваджують реформу, засвідчивши зміни в системі управління та матеріалізацію повноважень. Політична воля Президента України, парламенту та Уряду дає можливість впровадити системні зміни в країні.

Про це наголосив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час виступу на панельній дискусії щодо результатів реформи децентралізації – повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

«Урядом прийнято бюджетну резолюцію, яка засвідчила просування реформи і її можливості у збільшенні бюджетів місцевих громад. Так, на 2017-й закладено 170 млрд гривень доходів місцевих бюджетів, на 2018 – 248 млрд, на 2019 – 270 млрд гривень, на 2020 – 284 млрд гривень. Тобто сьогодні об’єднані громади мають можливість працювати ефективно, планувати і реалізувати проекти, які покращують якість інфраструктури ОТГ і місцевого самоврядування», — зауважив Зубко.

За його словами, площа, яку охоплює реформа децентралізації в Україні вже перевищує територію Угорщини або Португалії.

«Ми вийшли на високий рівень просування реформи. І вже потрібно говорити про стратегічну перспективу розвитку реформи. Ми впроваджуємо інструменти оцінки дієвості кожної громади та області у просуванні децентралізації. Держава формує рамкову політику, які визначатимуть конкурентоспроможність громад у забезпеченні належної якості життя людини. Серед лідерів за ефективністю — Слобожанська, Вербківська, Богданівська, Шахівська, Глобинська ОТГ. Там показують спроможність та ефективність у реалізації інфраструктурних проектів», — зауважив Геннадій Зубко.

Він відзначив, що 2017-й є роком поглибленої секторальної децентралізації в Україні. На сьогодні вже створено 701 ЦНАП. До 2018 року до управлінь ОДА буде передано 120 тисяч км доріг місцевого значення. В освіті формуємо єдиний освітній простір на рівні громади, систему опорних школи. Створення системи первинної медицини у сільській місцевості дозволить перейти від оперативного втручання до діагностики і попередження захворювань.

Серед ключових складових секторальної децентралізації він назвав стратегічне  планування, проектний менеджмент і розробку інвестиційних маршрутних карт в ОТГ, посилення соціальних комунікацій за рахунок регіональних офісів реформ, які стають комунікаційними і навчальними хабами реформи на місцях, а також – міжвідомчу координацію.

«Наразі Мінрегіон співпрацює із іншими органами виконавчої влади, зокрема у рамках проектів EDGE, U-LEAD, PULSE, DOBRE, GIZ. Ми спільно розробили стандарти, за рахунок яких буде впроваджуватися якісний сервіс в ОТГ. Вже напрацьовано єдині стандарти щодо створення типового ЦНАП, нового освітнього простору, зокрема принципи приєднання початкових шкіл до опорних. Опрацьовуємо перспективи створення і розвитку в ОТГ дитячих театрів та творчих майстерень. Це все необхідно передбачати, коли ідеться про створення сучасної опорної школи. Відповідні рекомендації стосуються також і створення системи первинної медичної допомоги у громадах», — зауважив Геннадій Зубко.

За його словами, зараз Мінрегіон спільно із ДСНС розробляє маршрутну карту щодо створення в територіальних органах Центрів безпеки за системою 20-хвилинної доступності.

«Це дозволить забезпечити швидке реагування на надзвичайні ситуації. Ми запропонували стандарти Центру безпеки, який може мати у складі не тільки пожежну охорону, але і присутність лікарів швидкої допомоги, представників поліцейської станції і ЦНАП», — зазначив Зубко.

Він також висловив подяку партнерам із ЄС, Німеччини, Швеції, США, Данії, Польщі, які прагнуть, аби Україна «стала європейською державою не тільки за цінностями, але й за зміною системи управління, яка делегує повноваження і змінює якість життя українців».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі