Політика

«Бурштиновий хабар»: нардеп Розенблат вважає це політичним тиском, НАБУ каже про спільну операцію з ФБР

20 June 2017, 18:13

Операцію по виявленню осіб, причетних до вимагання грошей за вирішення питання легалізації видобутку бурштину НАБУ та САП проводили майже рік, були задіяні офіцери, які працювали «під прикриттям», та фахівці ФБР.

Про це повідомив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник 20 червня під час спільного брифінгу з керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким щодо затримання 19 червня охоронця народного депутата Борислава Розенблата під час отримання хабара в розмірі 200 тис. доларів.

«Це перша операція, яка проведена за участю офіцерів «під прикриттям» Сьогоднішня справа – це перша справа, яка отримана в результаті реалізації агентурної операції. Мені приємно зазначити, що ця операція проведена спільно з Федеральним бюро розслідування Сполучених Штатів Америки. Вони в рамках підписаного меморандуму між НАБУ і ФБР надавали нам допомогу в реалізації цієї операції. Дійсно, представник суб’єкта господарювання звернулася до народних депутатів, спочатку це була агентурна операція без прив’язки до якоїсь конкретної особи, просто було поставлене завдання знайти спосіб законного добування бурштину. І через деякий час народні депутати самі з’явилися в полі зору і запропонували свої послуги щодо реалізації схеми законного добуття бурштину шляхом внесення законопроекту. Згідно цієї схеми під виглядом рекультивації земель на певних ділянках Рівненської і Житомирської області планувалося фактичне добуття бурштину і подальша його реалізація через офшорну фірму, там де засновником була за наполяганням народного депутата Розенблата його сестра. Загальна сума отриманих коштів складає понад 300 тисяч доларів: 15 тисяч доларів – це сума, яка була отримана народними депутатами за реєстрацію законопроектів і внесення змін до зареєстрованих вже законопроектів, а інша сума, в тому числі 200 тисяч доларів, які були отримані вчора – це кошти за, фактично, вплив з боку народного депутат на ряд посадових осіб і державних органів для реалізації проекту рекультивації земель. Мається на увазі прокуратура Житомирської області, яка повинна була відсудити земельні ділянки там, де планувалася рекультивація, і інші контролюючі органи, які б не заважали це робити і надавали відповідні погодження», - сказав голова НАБУ.

Артем Ситник під час брифінгу

Він уточнив також, що подання про зняття депутатської недоторканості з двох нардепів вже направлене Генпрокурору Юрію Луценку.

«Зараз подання щодо зняття імунітету з народних депутатів Розенблата і Полякова вже скеровані Генеральному прокурору, сподіваюсь, що Генеральний прокурор оперативно відреагує на ці листи і, відповідно, направить, подання до парламенту», - повідомив Артем Ситник.

Він також зазначив, що особисто не знайомий ні з Максимом Поляковим ні з Бориславом Розенблатом і вже читав про те, що це «помста з боку антикорупційних органів».

«Насправді операція тривала трохи менше року і ці кошти, 300 тисяч доларів, вони передавали в дуже багато етапів, це все фіксувалося і ці всі матеріали будуть надані спочатку в Комітет (регламентний), якщо все ж таки Генеральний прокурор підпише ці подання, а в подальшому, я думаю, і на пленарне засідання Верховної Ради», - повідомив директор НАБУ.

За його словами 19 червня також була вилучена пробна партія бурштину – 104 кг, яку мали реалізувати «по схемі», через підприємство, де засновником була сестра народного депутата Розенблата.

Нардеп Борислав Розенблат прокоментував брифінг керівників НАБУ та САП в ефірі каналу 112.

«Жодних матеріалів справи на сьогоднішній день я не бачив і для мене є багато питань, які я не можу зрозуміти. Перш за все те, що я подавав законопроект по легалізації бурштину за якісь кошти. Друге питання – що я вносив правки, хочу зазначити, що ми більше 500 правок вносили в законопроект... Про те, що там затримали помічників і мені призначались якісь хабарі за якийсь вплив на якісь рішення, прокуратуру, судів, все інше – я взагалі цього просто не розумію. Тому для мене є принциповим, це звичайна політична розправа. І був натяк, що треба негайно знімати депутатську недоторканість. Друге питання – це те, що дійсно були залучені спецслужби, там ФБР було назване і таке інше, для мене зрозуміло одне – є звичайний політичний тиск для того, щоб звинуватити, дискредитувати владу», - заявив Борислав Розенблат.

Нагадаємо, на спільному брифінгу 20 червня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що вже є шестеро затриманих осіб: троє помічників народних депутатів, один охоронець нардепа і два представника громадської організації, які здійснюють боротьбу з корупцією.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня нардеп повідомив, що НАБУ проводить обшуки у його помічників, у документах фігурує законопроект щодо легалізації видобутку бурштину. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі