Місто

Де безпечно купувати ягоди та гриби у Житомирі

21 June 2017, 09:35

Що сильніше літо вступає у свої права, то більше різних смаколиків можна зустріти на прилавках житомирських ринків. Вже зараз усього за 10-12 гривень можна придбати 200-грамову склянку чорниці і порадувати себе смаком корисних диких ягід. Чи безпечно купувати ці ягоди, ми поцікавились в спеціалістів, котрі перевіряють усю продукцію, яка з’являється на прилавках Житнього ринку. Фахівці розповідають: на чорниці сезон у повному розпалі. Лише за минулий тиждень експерти відібрали понад півтори сотні проб ягід. Поки перевищень не зафіксували і кажуть: купувати чорницю цілком безпечно. За процедурою, кожен продавець надає для дослідження зразок свого товару, і якщо кількість шкідливих речовин не перевищує норми, то отримує експертний висновок і може здійснювати торгівлю.

«Дослідження триває 2 хвилини. Прилад показав нулі, а це означає, вміст Цезію-137 менше ніж 18 Бк/кг (Беккерелей на кілограм, - ред.). Це добре, це є безпечно. Норма - 500 Бк/кг на кілограм дикоростучих ягід та грибів», - розповідає завідуючий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи Євгеній Давидов.

Якщо чорницями рясніє кожен другий прилавок, то дикоростучих грибів значно менше.

Фахівці переконують: до вибору грибів потрібно ставитись обережно.

«Потрібно звертати увагу на те, щоб ці гриби були дійсно їстівними, якщо ведеться торгівля в невстановлених місцях, на парковках, тротуарах. Якщо це сушені гриби, то вони мають бути не пластинчатими. Тобто, сироїжки, грузді - вони в сушеному вигляді не підлягають продажу», - каже Євгеній Давидов.

Експерти кажуть: на вимогу покупця продавці зобов’язані пред’явити експертний висновок лабораторії та пояснюють, на що потрібно звертати увагу.

«В даному експертному висновку вписується вид продукції, це зараз чорниця, скільки кілограмів вписуємо, також є інформація, чи пройшов продукт радіологічне дослідження, вписується сама цифра. Норма, як ми вже казали - 500 Бк/кг. Ще повинен бути підпис та штамп, що це дійсно підтверджено лабораторією, і повинен бути порядковий номер», - пояснює лікар-радіолог Аліна Поночовна.

Фахівці закликають житомирян бути уважними у виборі ягід та грибів, і радять купувати ягоди лише у встановлених для того місцях, де продавці мають експертний висновок і можуть підтвердити безпечність продуктів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі