Влада

Віце-прем’єр назвав чотири параметри ефективності та спроможності об’єднаних громад

21 June 2017, 13:27

Ми запровадили чотири основні параметри ефективності та спроможності об’єднаних громад, — наголосив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час виступу на панельній дискусії щодо результатів реформи децентралізації – інформує прес-служба віце-прем’єра.

За його словами, першим параметром є загальний рейтинг областей за формуванням спроможних територіальних громад.

«Для нас важлива не тільки кількість громад, але і їхня спроможність здійснювати повноваження, брати на себе відповідальність, забезпечувати якість життя громадян», — зазначив він.

Другим параметром, на його думку, є кількість ОТГ, що дозволяє визначити якісний рівень реформи децентралізації на території кожної області.

«Третій параметр – площа об’єднаної громади. Масштабніша територія дозволяє реалізувати більшу кількість інфраструктурних об’єктів. Від цього залежить перспектива громади щодо залучення інвестицій і загалом – її конкурентоздатність. Четвертий критерій – це кількість людей, які об’єднуються в ОТГ. Ми зацікавлені у більшій кількості громад, які входять у нову ОТГ», — зауважив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що прийнятий Закон про добровільне приєднання дає можливість чинним ОТГ приєднувати до себе нові громади і таким чином збільшувати територію і кількість населення, а відтак – власну спроможність надавати якісні послуги. За словами Зубка, окрім згаданих параметрів, запроваджується фінансовий моніторинг спроможності ОТГ.

«Перший показник – обсяги у бюджеті громади власних ресурсів на одного мешканця. Він дозволяє бачити перспективу доходів за рахунок обліку землі, нерухомості, акцизного податку. Це вказує на ефективність управлінських рішень на місцях. Другий показник – залежність громади від фінансування із держбюджету, рівень її економічної самодостатності. І третій – це витрати громади на управлінський персонал. Ефективність влади визначається якістю життя у громаді. Якщо зростають доходи на управлінський персонал, мають зростати і видатки на інфраструктурний розвиток», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, на підставі фінансових показників будуть складатися моніторинги ефективності ОТГ.

«Це дасть можливість визначити потреби у залученні інвестицій та трудових ресурсів, управлінські рішення щодо охорони здоров’я, планування територій, розвитку адміністративних послуг. Такий моніторинг допоможе ОТГ правильно оцінити соціально-економічні перспективи розвитку своєї громади», — наголосив Геннадій Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко вважає децентралізацію найбільш успішною реформою в Україні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі