Події

У бердичівському дитсадку розповіли, що не мали претензій до вершкового масла, яке виявилося фальсифікатом

21 June 2017, 18:17

15 тонн  фальсифікованого  масла, яким годували дітей у школах, садочках  та лікарнях Житомирщини, вилучила СБУ  під  час обшуків, бо експертиза показала, що  воно  небезпечне  для здоров’я.

«Попередні висновки експертизи, які були відібрані у 12 закладах, свідчать  про те, що це є  суміш  рослинних жирів невідомого походження, вміст молока не перевищує 1 відсотка. За попередніми висновками лікарів, вживання цього продукту могло зашкодити здоров’ю людей, а особливо дітей, оскільки воно постачалося до дошкільних закладів, лікарні», - розповіла прес-офіцер управління СБУ в Житомирській області Ірина  Мартинюк.

Усі  продукти, які приходять на кухню, перевіряють медсестри, от тільки кажуть  -  на масло були необхідні документи, і зовні відрізнити фальсифікат не можна було.   

«Є сертифікат якості на масло. Я можу його розгорнути, подивитися, понюхати, попробувати, претензій не було.  Дата відповідає, сертифікат відповідний. В мене ж немає такого приладдя, щоб перевірити», - розповідає медсестра ДНЗ №22 м. Бердичева Тетяна Мельник.

У відділі  освіти кажуть: на 2017 рік тендер на постачання масла виграло на відкритих  торгах житомирське  підприємство. Ціна за 1 кг  - 71 грн  16  коп. - виявилася найвигіднішою.

«Дана процедура закупівлі  відбувалася за системою  Prozoro. Усе, що поступало, було  із  сертифікованими документами. Тому підстав говорити про якісь відхилення не було», - зазначає начальник управління освіти Бердичівської міськради Світлана Басюк.

В СБУ кажуть: масло постачальник купував у двох виробників.

 «Фірма-посередник не мала своїх потужностей і закуповувала масло сумнівного  походження у двох виробників на Рівненщині і Київщині», - розповіла Ірина Мартинюк.

Директор фірми-постачальника відмовляється будь-що коментувати.  В бухгалтерії кажуть: на масло є сертифікати якості.

«Ми виграли тендер, люди получають, ніхто ніяких скарг нам не надавав. Продукція поступає з накладними сертифікатами згідно договору», - каже бухгалтер підприємства-постачальника Еліна Пантєлєєва.

Постачання фальсифікованого масла у навчальні та лікувальні заклади Житомирщини в СБУ розслідують як шахрайство. На причетність до махінацій перевірять і чиновників, які повинні контролювати якість продуктів.

Як повідомляв Житомир.info, днями СБУ викрила фірму, яка постачала до дитсадків та лікарень Житомирської області підроблене вершкове масло. Переможцем тендеру на постачання в бердичівські школи й дитсадки вершкового масла (сума 910,8 тис. грн) визнане підприємство облспоживспілки «Житомирська міжрайонна заготівельно-збутова база».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі