Суспільство

Волонтери передали родичам останки грузинського солдата, який загинув 76 років тому в Житомирській області

22 June 2017, 11:29

Воїна, який загинув у Другій світовій війні, знайшли в селі Варварівка Новоград-Волинського району Житомирської області.

Про це повідомив 24 канал. Ідентифікувати солдата допоміг так званий медальйон смерті.

«У 1941 році Житомирщина однією з перших прийняла бій з військами Німеччини. На зміцнення українського фронту кинули людей з усього СРСР. У тій війні мільйони зникли безвісти. Цією справою займаються кілька десятків громадських організацій. Усі вони волонтери. У селі Варварівка, під Новоград-Волинським, волонтери познайомилися зі свідком страшних боїв у 1941 році. Дідусь показав точне місце, де понад 70 років тому були бліндажі і пролягали окопи», - інформує видання.

У могилі знайшли три скелети. Судячи з осколків, солдатів розірвало міною. У двох знайшли медальйони смерті. Це записки з персональними даними у капсулі. Один воїн на прізвище Лісніков, з Краснодарського краю. Інший – грузин Абесалом Алексідзе. Його мати та жінка все життя шукали його як зниклого безвісти.

За інформацією 24 каналу, Абесалом Алексідзе загинув фактично в перші дні війни, і лише завдяки такому папірцю його тіло 22 червня має повернутися додому, в місто Мцхета.

На сайті Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну» повідомляється, що церемонія передачі родичам останків солдата Червоної армії Абесалома Алексідзе, який загинув у липні 1941 року, відбулася в Національному музеї історії України у Другій світовій війні 21 червня.

«Солдата знайшли пошукові загони ВГО "Закінчимо війну", а саме - житомирська організація "Пошук-6". Завдяки медальйоном вдалося встановити, що це уродженець Мцхетского району в той час Грузинської РСР Абесалом Олексійович Алексидзе, 1920 року народження. Спільними зусиллями активістів ВГО "Закінчимо війну" і Державної служби у справах ветеранів і учасників АТО вдалося знайти родичів полеглого солдата. Онук - Гіоргі Тенгізович Алексідзе - живе в Тбілісі (Грузія). У сім'ї відразу вирішили, що воїн повинен спочивати в рідній землі», - повідомляється на сторінці ГО.

21 червня рідні Абесалома Алексідзе приїхали в Україну. В останню путь солдата Другої світової війни провела Почесна варта. 22 червня рідні загиблого воїна повертаються до Грузії, де знайденого героя чекає вся велика родина.

Як повідомляв Житомир.info, на День перемоги 2017 року у місті Малин Житомирської області перепоховали останки 41 загиблого у Другій світовій війні солдата.

Фото з сайту ВГО «Закінчимо війну»

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі