Політика

У Житомирській обласній ветеранській організації обіцяють замалювати георгіївські стрічки на картинах

22 June 2017, 16:28

 Як відомо, тиждень тому президент України Петро Порошенко підписав закон про заборону використання в Україні георгіївської стрічки. Згідно документу, за публічне використання так званої «колорадської» стрічки можна отримати не лише штраф, а і адміністративний арешт до 15 діб. Прописали у законі й виняток: георгіївська стрічка може демонструватися на документах державних органів, виданих до 1991 року, на бойових нагородах того часу та на могильних плитах.

Ідемо перевіряти чи дотримуються вище перелічених норм закону в Житомирській обласній ветеранській організації. При вході зліва нас зустрічають портрети воєначальників радянських часів, праворуч – власною персоною перший заступник голови обласної ветеранської організації Микола Молчанов.

«Усі воєначальники, які брали участь у звільненні, нехай бувшого Радянського Союзу, вони заслуговують на увагу. Тоді давали ордени і медалі, і звання Героя не просто так. Вони поклали за це своє життя. Черняхівський звільняв Житомир і Житомирську область. Той же орден, який був на майдані Соборному - це заслужив народ своїм трудом. Кощунство, тут немає ніякої політики», - каже перший заступник голови Житомирської обласної організації ветеранів Микола Молчанов.

З-поміж портретів бачимо і серпа з молотом, і червону зірку із примальованою «колорадською стрічкою». Проте, Микола Молчанов і на це знаходить роз’яснення.

«Ми все зняли, аби не підбурювати людей. Ось це одне не встигли зробити, не було фарби, адже нам ніхто не допомагає. А це ми заклеїмо, будьте певні», - запевняє перший заступник голови Житомирської обласної організації ветеранів.

Проти заборони георгіївської стрічки виступають й інші житомирські прихильники комуністичної ідеології.

«Була георгіївська стрічка, є Святий Георгій, переможець. Вибачайте, історія створення цієї стрічки входить у Російську імперію, але і ми були того часу в складі цієї імперії. Малоросія, яка стала основою майбутньої України і не можна відмовлятися від цього, це наша гордість. Україну, остаточно як державу сформували, у тому числі і писемність комуністи. Завдяки їм і алфавіт було виділено український, завдяки комуністам були приєднані землі Галичини, Буковини, Закарпатської України і ми це все знаємо, і повинні шанувати свою історію. Так, помилки були, але це значить, що ми повинні відмовлятися від свого історичного минулого», - говорить Зінаїда Стрякіна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі