Влада

Фірми та громадські організації, пов’язані з мером Житомира і його заступниками

23 June 2017, 11:04

Під час розгляду питань на сесіях міської ради та на засіданнях виконкому чиновники й депутати іноді повідомляють про наявний «конфлікт інтересів».

Закон України «Про запобігання корупції» дає визначення термінів «приватний інтерес», «реальний конфлікт інтересів» та «потенційний конфлікт інтересів»:

приватний інтерес – це будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв’язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях;

реальний конфлікт інтересів – суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень;

потенційний конфлікт інтересів – наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Крім того, закон передбачає, що особам, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, забороняється:

займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України;

входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особи здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляють інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Які фірми та громадські організації пов’язані з мером Житомира Сергієм Сухомлиним та заступниками мера Матвієм Хреновим, Дмитром Ткачуком і Олександром Фещенком можна дізнатися з декларацій, розміщених в Єдиному реєстрі державних декларацій.

Мер Житомира Сергій Сухомлин. Меру з липня 2005 року належить 2129979 акцій ЗАТ «Фірма «Альфа» номінальною вартістю 0,05 грн. Фірма знаходиться в Бердичеві, займається здаванням в оренду власного нерухомого майна, керівник – Гончарук Олександр Миколайович. Корпоративні права дружини, Світлани Сухомлин: 40% власності в ТОВ «Візаж», 50% - ТОВ «Маген-Україна», 60% - ТОВ «Кон Бріо», 60% - ТОВ «Каденція», 25% - ТОВ «Архітектура плюс дизайн». Вона є кінцевим бенефіціарним власником цих п’яти фірм.

Заступник мера з гуманітарних питань Матвій Хренов. З серпня 2008 року йому належить 13 акцій ПрАТ «Кінто»: 12  номінальною вартістю 100 грн, одна номінальною вартістю 1000 грн. Компанія знаходиться у Києві, займається управлінням фондами, керівник – Оксаніч Сергій Михайлович. Матвію Хренову належить 66,6% ТОВ «ЦРЗ «Відновлення» та 50% ТОВ «Техносервіс Сфера». Він також є кінцевим бенефіціарним власником цих підприємств. В декларації за 2016 рік зазначається, що він передав в управління корпоративні права ТОВ «ЦРЗ «Відновлення», також декларант повідомляє про припинення права власності на нематеріальні активи та усю належну частку статутного капіталу ТОВ «Техносервіс Сфера».

Заступник мера з питань транспорту Дмитро Ткачук. Він не має корпоративних прав чи цінних паперів, але декларує членство в двох громадських об’єднаннях: Житомирський обласний осередок всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодь Демократичного альянсу» та громадська організація «Агенція розвитку міста». Ткачук входить до складу правління ГО «АРМ».

Заступник мера з питань ЖКГ Олександр Фещенко. Дружина, Катерина Фещенко, з липня 2010 року є власницею 3384 акцій ПрАТ «Житомирське шляхово-будівельне управління №19», номінальна вартість яких становить 3553 грн. У заступника мера є 50% в ПП «Регіон» та 30,5% в ТОВ «МАК ЛАЙТ АВІА». Дружина Фещенка є кінцевим бенефіціарним власником ПрАТ «Житомирське шляхово-будівельне управління №19».

Як повідомляв Житомир.info, 22 червня на депутатській комісії в Житомирській міській раді з’ясовували, чому фірма дружини заступника мера отримала 2 млн грн на ремонт двох провулків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі