Економіка

Постачальників послуг у Житомирській області зобов’яжуть за власні кошти встановити лічильники тепла і води

23 June 2017, 12:43

22 червня Верховна Рада України прийняла Закон України №4901 «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», згідно з яким постачальники послуг за власні кошти встановлять будинкові лічильники тепла протягом року, а води – впродовж двох років.

Про це 23 червня Житомир.info повідомила прес-служба Мінрегіону України.

«Для усіх будівель, які на момент набрання чинності Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» не були обладнані будинковими приладами обліку тепла, гарячої та холодної води, лічильники встановить та сплатить за встановлення постачальник послуг. Монополіст зобов’язаний встановити будинкові лічильники тепла протягом року, а будинкові лічильники води – двох років. Якщо він цього не зробить, на нього, а не на споживача, накладатимуться штрафні санкції», - повідомляє прес-служба.

За даними Мінрегіонбуду, монополіст не зможе самостійно визначати вартість встановлення такого лічильника. Цю ціну буде обґрунтовано затверджувати орган місцевого самоврядування. При цьому  в споживача залишається право самостійно купити лічильники, надавши їх монополісту для встановлення, або самостійно обладнати свій будинок приладом обліку.

«Мешканці будинків, де будуть встановлені лічильники за рахунок постачальника послуг, протягом п’яти років будуть відшкодовувати йому цю суму. За попередніми оцінками, сума внесків не буде перевищувати 50-70 грн на місяць з квартири. Але загалом споживач платитиме менше, оскільки монополіст вже не зможе перекладати на нього свої понаднормові втрати. Після встановлення лічильника монополіст буде виставляти споживачу рахунки лише за реально спожиті ресурси», - інформує прес-служба відомства.

До введення в дію Закону монополісти закладали вартість встановлення лічильників до структури тарифів, і розподіляли ці кошти між усіма споживачами, - нагадує Мінрегіонбуд. Відтак мешканці будинків, де не було лічильників, платили за споживачів, яким ці лічильники встановлювали. А там, де споживачі встановлювали лічильники за власний кошт, вони ще й вдруге  платили за них у структурі тарифів.

«Тепер плата за встановлення лічильників буде розраховуватися для кожного окремого будинку, їхні мешканці будуть впевнені, що сплачені ними кошти підуть на встановлення їхніх лічильників. Відтак вони будуть сплачувати лише за реально спожиті комунальні послуги», - інформує прес-служба відомства.

Як повідомляв Житомир.info, на селекторній нараді 19 червня цього року голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич пообіцяв, що до кінця 2017 року 75% будинків Житомирської області з централізованим теплопостачанням будуть оснащені тепловими лічильниками.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі