Події

У Житомирі Луценко показав та прокоментував відео по справі редактора сайту «Страна.ua» Ігоря Гужви

23 June 2017, 17:41

Під час візиту у Житомир 23 червня Юрій Луценко продемонстрував журналістам відео, яке нібито доводить провину головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Ігоря Гужви. За словами генпрокурора України, слідчі дії стосовно Ігоря Гужви мають виключно юридичне підґрунтя і не є тиском на ЗМІ.

«Смисл дуже простий, тут не до жартів. Це дуже сумно, що депутати беруть гроші за написання законів, ще сумніше, що люди, які називають себе такою красивою професією як журналіст перетворюють її на інструмент шантажу та вимагань. Думаю, що це все має бути в минулому. І хочу ще раз підкреслити, для тих, хто так турбується про свободу слова в Україні. Під час затримання посередника та пана Гужви з отриманим в ході вимагання 10 тисячами доларів, свобода слова не постраждала. Її там не було. Мені здається ці уривки, можливо ви погано чули звук, але він буде розшифрований, це дуже чітко доводять», - сказав генпрокурор.

Продемонструвавши відео, на якому зображений Ігор Гужва і невідомий чоловік, Юрій Луценко пояснив, що на ньому зображено.

«Цей співрозмовник – його помічник, який пізніше виступить посередником, отримає гроші, мічені гроші. Після того візьме їх в торбу, в якій є радіомаяк, по ходу пропадає зображення, буде звук, він постукає в кабінет пана Гужви, занесе кошти, він покладе їх до свого портфелю і дочекається приходу оперативних працівників силових органів, які мічені кошти знайдуть в його портфелі. Тобто це ви побачили епізод домовленості із посередником, наступний епізод отримання суми вимагання посередником. Наступний епізод занесення отриманого посередником до свого шефа і далі фіксація силовиками саме в тому місці саме в тому портфелі. Коли будете дивитись зверніть увагу на вираз обличчя вимагателя під час того, як зайшли силовики. Дуже красномовно. Не готовий сказати чи вже вручили підозру, але вона буде вручена, попередня кваліфікація, думаю вона такою і залишиться - це вимагання. В особливо крупних розмірах. Ще раз підкреслюю, що тільки слідчі та прокурори будуть приймати рішення, але я вважаю, що за це має бути затримання з можливістю внесення застави. Яка застава - як правило, вона співставна із сумою вимагання. Але це рішення приймати не мені. Тим не менше я буду наполягати на всіх правах пана Гужви. В тому числі на справедливий суд. В тому числі на внесення застави, звичайно на адвокатів тощо, тощо, тощо. Я прекрасно тонкощі цього моменту. Йдеться не про боротьбу із журналістикою, йдеться про боротьбу із вимагателями, які носять корочку журналіста. Це для мене абсолютно різні речі», - сказав Юрій Луценко.

Нагадаємо, ввечері, 22 червня, після обшуків у редакції видання «Страна.ua» затримали головного редактора Ігоря Гужву за те, що він вимагав та отримав 10 тис. доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів на чинного політика – нардепа від Радикальної партії Дмитра Лінька.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі