Суспільство

У Новограді-Волинському після реконструкції відкрили пам’ятник жертвам нацизму

26 June 2017, 09:40

23 червня у місті Новограді-Волинському відбувся урочистий мітинг з нагоди відкриття пам’ятника на братській могилі жертвам нацизму, після реконструкції.

Про це повідомляє сайт Новоград-Волинської мерії.

Міська влада, ветерани Другої світової війни, учасники бойових дій, визвольних змагань, молоде покоління зібралися біля найстарішої будівлі міста, де колись була розміщена в’язниця, на території якої після окупації ворогом міста з липня 1941 року і до кінця грудня 1943 року було закатовано і розстріляно близько 7 тисяч 200 мирних жителів.

«Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви й страждання, масовий терор, смерть і руйнацію. Наш народ сплатив страшну ціну за визволення від поневолення, проявивши нечуваний героїзм у запеклих боях, пройшов через гіркоту поразок до довгоочікуваної перемоги. І сьогодні, після реставрації, ми відкриваємо пам’ятник на братській могилі жертвам нацизму, який було встановлено у 1995 році, біля в‘язниці, яка використовувалася для утримання військовополонених і цивільного населення. На прилеглій до неї території проводилися масові розстріли, у тому числі людей похилого віку, жінок і дітей. Прізвища лише 163-ти з них відомі», - сказав міський голова Новограда Віктор Весельський.

Після скорботної хвилини мовчання за мільйонами невинних жертв, яких забрала війна, представники міської влади та громадськість міста вшанувала пам’ять загиблих покладанням квітів.

Як повідомляв Житомир.info, у Новограді-Волинському під час нацистської окупації загинули в концтаборі, розстріляні та страчені понад 40 тисяч людей.

Фото з сайту Новоград-Волинської мерії

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі