Події

Жителі села Бежів у Житомирській області обурюються масовою вирубкою лісу

6 July 2017, 10:05

Жителі села Бежів, що на Житомирщині, навіть і не підозрювали, що з-під їхніх очей по ночі лісівники вивозять деревину. Аж поки не влаштували засідку та не піймали лісорубів «на гарячому».

«Чого ця машина у ліс приїхала? Де виписка на загрузку? Як ви можете робити виписку тільки після того, як він загрузився?» – обурюються активісти.

«Ви у лісництві маєте виписувати, скільки кубів лісу ріжете, тоді машина їде і вивозить, а не по факту це все робити», – зазначають жителі Бежева.

Працівники Черняхівського лісництва запевняють: як вирубку, так і загрузку деревини проводять законно. Ба більше, мають на це відповідні дозволи.

«У нас виписка іде по факту: після загрузки усе перемірюється, рахується кубатура, виписується накладна і ми веземо», – говорить працівник Черняхівського лісництва Дмитро Левківський.

«Лісництво Черняхівське, рубка головного користування – суцільна. Лісорубний квиток видав лісгосп», – показує документи лісничий Черняхівського лісництва Микола Мельник.

Попри усі аргументи лісничих, активісти називають вирубку незаконною, хоча б через те, що здійснюється вона вночі. Тому люди налаштовані рішуче.

«Хочемо наполягати на тому, щоб вони відшкодували збитки, почали відсіювати дерева. Будемо допомагати громаді як юридично, так і інформаційно», – каже громадський активіст Максим.

Врешті громадські активісти 1 липня відстояли свій ліс. Однак це не допоможе відновити насадження, – кажуть активісти. Замість вільшини, берези та осики на гектарі колишнього лісу галявина із пеньками, колодами та гілляччям. Місцевий житель бідкається: під приводом суцільної різки лісівники знищують не старі півсторічні дерева, як кажуть, а молоді насадження.

«Ось це вони називають ліс, якому 60 років. Тут школяр розбереться, скільки років цьому лісу, якщо зрізати пенька і порахувати кількість кілець. Йому від сили 20-25 років. А вони говорять 60 років, головна різка і вирізають такий ліс», – розповідає житель села Бежів Віктор Ревчук.

Якщо вірити лісорубному квитку, то до кінця грудня 2017 року лісництво планує вивезти із бежівського лісу 622 куби деревини. Пан Віктор обурюється: знищуючи ліс, останні нічого не роблять задля того, аби його відновлювати. В доказ веде нас на ділянку, яка два роки тому теж потрапила під пилки черняхівських лісничих.

«Просто хащі заростають. Від пеньочків хащі поросли кущами і все. Це все таке відновлення лісу, після того, як вони вирізають?» – обурюється Віктор Ревчук.

Разом із тим, кажуть місцеві жителі, ліс вивозять не просто вночі, потайки, а полями. Навіть не звертаючи увагу на те, що вони засіяні пшеницею. Створюючи збитки й місцевим аграріям.

«Працівники лісового господарства зробили нам тут доріжку. Ми порахували – збиток приблизно 13 тис. 600 грн. Ця доріжка десь 1 км і там далі 400 м. Томи збитки підприємство підраховує, юристи цим займаються і ці матеріали ми передамо на відшкодування збитків», – бідкається заступник директора ТОВ «Агростем» Віталій Троценко.

Аби детальніше ознайомитися із дозвільною документацією на вирубку лісу та його вивіз, ідемо до Черняхівського лісництва. Проте ані документів, ані коментарів від головного лісничого отримати так і не вдається. Позаяк останній наразі у відпустці. Незважаючи ні на що, місцевий житель Віктор запевняє: на захисті свого бежівського лісу стоятимуть до останнього.

«Якщо нас не почують і будуть так далі поводитись із нашими лісами, ми будемо їхати і до обладміністрації, й облради. Будемо перекривати дорогу, але таким самоволом вирізання цих лісів на своїй території ми не дамо займатися», – запевняє Віктор Ревчук.

Зрештою, як місцеві жителі, так і самі лісівники звернулись до правоохоронних органів. У ГУНП в Житомирській області інформацію підтверджують і запевняють: хто правий, а хто ні, буде зрозуміло після розслідування.

«Місцеві жителі обурювалися вирубкою, тому заблокували транспорт, яким мали вивозитись деревина, яка уже була складована. На даний час перевірка за цим фактом іще триває. Сільською радою надані необхідні документи про належність вказаної ділянки лісу. Відповідно, про правомірність дій щодо її вирубки», – коментує ситуацію керівник відділу комунікації ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі