Влада

Житомирська область серед лідерів за створенням інклюзивного навчання, - Геннадій Зубко

10 July 2017, 17:37

В Україні понад 3 тисячі шкіл мають інклюзивні класи. В них займається 7720 дітей із особливими освітніми потребами. Серед лідерів за створенням інклюзії Київська область - 148 шкіл, Волинська – 143 та Житомирська – 137 шкіл області. Увага до людей з особливими потребами, а головне – до дітей з інвалідністю – один з індикаторів нашої готовності бути сучасною європейською країною.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, розповідаючи про запровадження нового освітнього простору та інклюзивної освіти в Україні – інформує прес-служба віце-прем’єра.

«Реформа середньої освіти і процеси створення нової української школи передбачають як створення відповідного середовища усередині освітніх закладів, так і інфраструктури навколо опорних шкіл. Місцеві бюджети вже мають для цього необхідні кошти. Маємо гарний приклад Дніпропетровської області, де за кошти місцевого бюджету будують школи і дитсадки, які відповідають сучасним вимогам якості, безпеки і комфорту», — сказав Геннадій Зубко.

Також, на його думку є позитивним досвід Дніпропетровщини, де у 50 інклюзивних школах створюють цього року сучасні медіатеки. Ідеться про оновлені бібліотеки із комп’ютерами з Інтернетом, безкоштовними принтерами та ксероксами, зонами відпочинку. Такі умови сприяють соціальній адаптації дітей та залученню до соціуму.

Крім того, впровадження стандартів щодо ресурсної кімнати, медіатеки та інклюзивного класу, що запроваджуються у середніх школах України – нагальне і важливе питання. Це має бути системна робота у відповідності із якісними європейськими стандартами. Створення інфраструктури нового освітнього простору: доріг, спортивних майданчиків, зон відпочинку, вимагає відповідного внутрішнього середовища, яке би сприяло розвитку дітей із особливими потребами.

«У розвитку інклюзивної освіти для регіонів є важливою методична допомога Благодійного Фонду Марини Порошенко, а також експертів. Зі свого боку, ми рекомендуємо школам, які наразі реконструюють і готують вводити в експлуатацію, передбачати спеціалізований внутрішній і навколишній дизайн», — зауважив Геннадій Зубко.

«Інклюзивні класи мають супроводжувати ресурсна кімната і медіатека. Це – відносно невеликі кошти, спрямовані на модернізацію або реконструкцію шкільного закладу. Але це простонеобхідно зробити, аби діти з особливими освітніми потребами спілкувалися зі своїми однолітками, не замикалися у закритому просторі індивідуального навчання. Для впровадження інклюзії маємо кілька джерел фінансування: кошти ДФРР, субвенцію на формування інфраструктури ОТГ, субвенцію із держбюджету на соціально-економічний розвиток, освітню субвенцію, місцеві бюджети, кошти міжнародної технічної допомоги», — наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр подякував Марині Порошенко та її Благодійному Фонду за співпрацю і методичну допомогу щодо проекту створення ресурсних кімнат і медіатек. Він підкреслив, що Уряд вже ухвалив рішення про перерозподіл субвенції місцевими бюджетам обсягом більше 30 млн грн на забезпечення освіти дітей із особливими потребами.

 

Фото прес-служби віце-прем’єра

Як повідомляв Житомир.info, Житомирській області на 651,6 тис. грн збільшили субвенцію з держбюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі