Місто

Житомирський дієтолог розповіла про шоколадні маски, дієти і залежність

11 July 2017, 12:15

З 1995 року 11 липня офіційно визнане Днем шоколаду. В Україні це свято примандрувало із Франції. Раніше цей солодкий десерт був відомий лише у вигляді напою і доступний аристократам. Зараз можна придбати його у будь-якому вигляді й будь-якого виду. У Бельгії навіть винайшли рецепт цілком корисного для зубів шоколаду. Його секрет полягає в ізомальтулозі, який є одним з головних компонентів. Що стосується зберігання, то комфортна для будь-якого шоколаду температура - від 16 до 20 градусів Цельсія.

Хоча в Україні День шоколаду не користується великою популярністю, але любителів цих ласощів вистачає. Які ж особливості даного продукту і як його споживати без шкоди для здоров’я – про це Житомир.info розповіла житомирський лікар-дієтолог Оксана Слободян.

У чому шкода та користь шоколаду?

Якщо говорити про конкретний вид шоколаду, то молочний є більш шкідливим, ніж інші, адже містить багато цукру. А якщо це гіркий чорний шоколад, то він може бути навіть корисним для організму.

Чому чорний шоколад вважають найкориснішим?

Уся користь шоколаду полягає у какао. На відміну від чорного, в молочному шоколаді відсоток какао малий, багато молока і цукру, тому чорна плитка такого смаколика є більш безпечною. Якщо вживати даний продукт у помірних кількостях, то це слугує профілактикою інсультів та інфарктів.

Чи є шоколад необхідним компонентом у раціоні харчування?

Шоколад не є необхідним продуктом для людини, але деякі вчені стверджують, що у ньому міститься ендорфін – гормон щастя, тому, коли людина їсть шоколад, то на деякий час може почуватися щасливою. До того ж, солодкий шоколад може бути корисним для розумової діяльності, так як глюкоза є «їжею» для мозку.

Зі скількох років дітям можна їсти шоколад?

Дітям можна потроху починати давати шоколад після трирічного віку, але він має бути високої якості і бажано чорний. Якщо ж у дитини є схильність до алергії, то потрібно якомога довше утримуватися від  вживання даного продукту.

У якій кількості середньостатистичній людині можна їсти шоколад без шкоди для здоров’я?

Якщо взяти плитку шоколаду, то одна смужка від неї не завдасть шкоди організму.

Дієтолог Оксана Слободян

У косметології використовують різні шоколадні маски, наскільки вони є ефективними?

У так званих шоколадних масках використовують не «чистий» шоколад, а масло какао. Це добре зволожує шкіру, але не більше того. Зморшки така маска не розгладить і певні серйозні проблеми не вирішить. До того ж, щоб був ефект від такого зволоження, потрібно щоб шоколадне масло було якісне.

Існує безліч дієт, зокрема і шоколадні. Чи варто їх застосовувати на практиці?

Особисто я їх ніколи не використовувала й нікому не радила. Будь-яка дієта повинна бути корисною і допомагати людині не лише худнути, а й зберігати та покращувати здоров’я.

Як позбутися залежності від шоколаду?

Єдиний вихід з цієї ситуації, то це навчитися себе контролювати. Якщо в людини немає бажання позбутися залежності і немає сили волі, то в такому разі ніхто їй не допоможе. Якщо ви хочете з’їсти шматочок шоколаду, не потрібно собі в цьому відмовляти. Головне – пам’ятайте про міру.

Аліна Гаркава для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЕСТ 
Матеріали по темі