Влада

Цього року держзамовлення на вступ до ВНЗ скоротять на 20,7%, - міністерство

13 July 2017, 10:25

Уряд ухвалив постанову «Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2017 році» із загальними рекомендаціями щодо скорочення його обсягів.

Про це 12 липня повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України

«Загальна кількість абітурієнтів, які зможуть навчатись за державний кошт, у 2017 році становитиме 212 388 осіб (за денною формою навчання – 189 728 осіб). Це менше затверджених у 2016 році показників на 20,7% (за денною формою - на 14,9%). Значна частка скорочення обсягів держзамовлення у 2017 році спричинена припиненням набору абітурієнтів за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст», - йдеться у повідомленні.

За інформацією Мінекономрозвитку, скорочення обсягів державного замовлення стосуватиметься спеціальностей гуманітарного, соціального і правничого профілів, зокрема:

«Управління та адміністрування» - порівняно із минулим роком зменшено на 28,3% і в тому числі за денною формою навчання - на 10,3%;

«Право» - порівняно із минулим роком зменшено на 18,7% і в тому числі за денною формою навчання - на 20,7%;

«Соціальні та поведінкові науки» - порівняно із минулим роком зменшено на 31,6% і в тому числі за денною формою навчання - на 27,9%.

Водночас постанова пропонує підвищити обсяги держзамовлення за спеціальностями, що готують фахівців технічного профілю, зокрема:

«Транспорт» - порівняно із минулим роком збільшено на 2,3% і в тому числі за денною формою навчання - на 3,2%;

«Природничі науки» - порівняно із минулим роком збільшено на 2,6% і в тому числі за денною формою навчання - на 5,6%;

«Механічна інженерія» - порівняно із минулим роком збільшено на 4,2% і в тому числі за денною формою навчання - на 5%;

«Автоматизація і приладобудування» - порівняно із минулим роком збільшено на 2,2% і в тому числі за денною формою навчання - на 1,4%.

«На фінансування держзамовлення у 2017 році виділено 23,7 млрд грн. На підготовку фахівців із вищою освітою буде використано 22,1 млрд грн; на підготовку робітничих кадрів – 0,38 млрд грн; на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (післядипломна освіта) – 1,16 млрд грн. Водночас загальне скорочення обсягів держзамовлення на підготовку фахівців із вищою освітою пов’язано із необхідністю раціоналізувати дотації освітньої галузі з боку держави. Крім того, за орієнтовними підрахунками кількість випускників шкіл у 2017 році складе близько 203,6 тис. осіб, що на 7,8 тис. осіб менше, ніж у 2016 році. Це зумовлює потребу у перегляді вже прийнятих обсягів держзамовлення на 2017 рік», - інформує Мінекономрозвитку.

Водночас, Міністерство освіти і науки наводить дані про обсяги держзамовленні: за освітньо-кваліфікаційним рівнем (ОКР) «молодший спеціаліст» - 57 тис. 175 місць, «бакалавр» – 82 тис.146 місць, «магістр» – 62 тис. 231 місце. Загалом же держава виділить кошти на підготовку 212 тис. 373 фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів у ВНЗ та наукових установах.

«Порівняно з минулим роком держзамовлення на підготовку фахівців зменшилося на 17,5%. Це переважно пов’язано з тим, що цього року вперше не буде набору на ОКР «спеціаліст. Зменшення обсягів також відбулося через скорочення кількості випускників 11-х класів на 4,3%. Утім загалом 54% цьогорічних випускників шкіл матимуть можливість навчатися у вишах за державний кошт», - пояснює МОН.

Зазначається, що цього року вперше збільшено обсяги державного замовлення бакалаврів на природничі, технічні та аграрні спеціальності, зокрема: «Фізика та астрономія», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Математика», «Мікро- та наносистемна техніка», «Біотехнології та біоінженерія», «Атомна енергетика», «Агрономія», «Захист і карантин рослин», «Лісове господарство».

«МОН поступово зсуває пріоритети державного замовлення. Формуючи його, ми спираємося не тільки на попит з боку вступників, які здебільшого орієнтуються на поточну ситуацію в економіці України, а насамперед на ті перспективи, які ми хочемо закладати в економіку України на майбутні десятиліття. Тому, готуючи пропозиції до держзамовлення 2017 року, ми орієнтувалися на середньостроковий та довгостроковий Форсайт розвитку економіки України. І збільшення замовлення на природничі, технічні та аграрні спеціальності – це крок до підготовки фахівців для майбутньої економіки України», – наголосив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Окремо збільшено держзамовлення для підготовки вчителів: МОН забезпечило 7тис 405 місць для майбутніх вчителів-предметників. Загалом за галуззю «Освіта» передбачено 12 315 бюджетних місць.

Водночас зменшено обсяги державного замовлення для «бакалаврів» на спеціальності: «Економіка», «Право», «Міжнародне право», «Туризм», «Готельно-ресторанна справа».

«Враховуючи наповненість ринку праці за цими спеціальностями, було прийнято рішення, що більший відсоток вступників за ними навчатиметься не за державний кошт. Ми ж сконцентрували зусилля на природничих, технічних та агарних спеціальностях, де не так просто виправдати витрати на контрактне навчання, але від цих спеціальностей залежить науково-технічний прогрес і рівень нашої економіки в наступні десятиліття», – сказав Олег Шаров.

В аспірантурі безкоштовно зможуть навчатися 4 422 аспіранти (4 409 в 2016 році), в докторантурі – 468 докторантів (493 в 2016 році)

Як повідомляв Житомир.info, з 12 липня більше 6,5 тисяч цьогорічних випускників шкіл Житомирської області та інші абітурієнти почали подавати документи на вступ до вищих навчальних закладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі