Суспільство

Селище Житомирської області може стати фіналістом всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017»

17 July 2017, 10:38

16 липня стартував фінал Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017».

Серед 20 сіл, яки вийшли до півфіналу, є одне з Житомирської області – смт Червоне Андрушівського району.

«Головною метою нашої участі було те, що ми хочемо привернути громадськість до проблеми відновлення культурної та історичної спадщини, розбудити першочергово наших жителів, розпочати відновлювальні роботи та зберегти історію. Історія нашого селища вражає, на честь нашого населеного пункту було названо малу планету», - розповіли в Червоненській ОТГ.

Станом на ранок 17 липня Червоне займає 8 місце з 20.

«Найсолодше селище України — це Червоне, що в Житомирській області. Його солодке минуле овіяне легендами, жителі й досі розповідають про те, як у XIX ст. просто жменями на вулицях розсипали цукерки, саме тоді, коли оселився в селі цукровий магнат Федір Терещенко. Червоне було засноване у 1624 р. воєводою брест-литовським Яном Тишковичем. Наприкінці XVIII ст. ним володів Адольф Грохольський, який пізніше продав його Миколі Терещенку. Селище перебувало у власності родини українських цукрових магнатів до революції 1917 р. У 2015 році село Червоне стало центром ОТГ (об’єднаної територіальної громади), до якої приєдналися ще 7 навколишніх сіл. Безпосередньо на території села Червоне є м’ясопереробний комбінат та завод продовольчих товарів, який наразі не працює у зв’язку із заборгованістю з виплати зарплати. Але найбільшим підприємством, яке формує бюджет села, є ПАТ «Червонський цукровик». Саме він надає матеріальну допомогу на облагородження території села. Село часткового газифіковано, але є проблема з водою, її отримує лише певна частина Червоного. У селі наявна вся інфраструктура, яка необхідна для проживання людей: працюють державний реєстратор, паспортний стіл, школа, дитячий садочок, амбулаторія, центр дозвілля, селищна бібліотека, аптеки, торговельні точки», - йдеться у розповіді про конкурсанта.

Зазначається, що справжньою «родзинкою» села є замок Терещенків, який зберігся і до наших днів. Мармурові сходи, золоті люстри, червоне дерево на підлозі. На балконі зображено герб Терещенків, особливим місцем у замку є амфітеатр, де Федір Шаляпін демонстрував кінострічки власного виробництва. Після Терещенків замок був дитячим будинком, потім заводською школою і навіть лазнею. Місцева влада не має повноважень використовувати цей замок для потреб села, адже тепер він належить єпархії і в одній із частин замку живуть монахині жіночого монастиря. Проте в майбутньому тут хочуть зробити музей та готель для туристів.

«Знаменитою чи не на увесь світ є скульптурна композиція «Три грації», яка прикрашала фонтан перед маєтком в Червоному. «Три грації» — це чавунна копія роботи французького скульптора із Версалю, яка була виготовлена в Парижі на замовлення цукрового магната. Таких композицій у світі лише три: в Барселоні, Луврі та в смт Червоне. Тепер скульптура знаходиться перед колишнім будинком культури», - зазначається в інформації про селище.

Онлайн-голосування триватиме на сайті AgroPortal.ua до 16 серпня (включно). Для того, щоб підтримати конкурсанта, треба натиснути стрілку біля назви села.

«Паралельно з онлайн-голосуванням кожен член експертної ради оцінюватиме села-конкурсанти. Під час підрахунку результатів бали онлайн-голосування та оцінки експертної ради буде зведено до єдиної 50-бальної шкали. Відповідно, максимальний бал для кожного села-конкурсанта за результатами онлайн-голосування – 50, експертної ради – 50. Максимальний бал – 100», - інформують організатори конкурсу.

 З 16 по 23 серпня редакціяAgroPortal.ua зведе воєдино всі оцінки та 24 серпня на сайті AgroPortal.ua буде оголошено переможців, дату і місце нагородження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі