Політика

Голова фракції БПП у Житомирській облраді виступає проти передачі лісових господарств у концесію

18 July 2017, 13:06

Голова фракції Блоку Петра Порошенка в Житомирській облраді, директор державного підприємства «Новоград-Волинське дослідне лісомисливське господарство» Степан Нусбаум підготував звернення щодо недопущення передачі у концесію державних лісогосподарських підприємств.

Відповідний проект рішення сесії опублікований на сайті обласної ради 18 липня.

«Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села від      , обласна рада вирішила схвалити текст звернення депутатів обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо недопущення передачі у концесію державних лісогосподарських підприємств (додається). Доручити голові обласної ради підписати звернення», - зазначається у проекті.

У самому зверненні зазначається, що рішення Кабінету міністрів про передачу лісових господарств до концесії викликало звернення трудових колективів державних лісогосподарських підприємств області, які незгодні з цим рішенням.

«Дане питання пройшло без належного обговорення у фахових та громадських колах, оскільки вказане рішення порушує конституційні права громадян щодо вільного доступу до природних ресурсів та норм Лісового кодексу України... Не маючи чітких цілей та завдань, передача державних лісогосподарських підприємств матиме руйнівну дію на всю галузь в цілому, виникне загроза руйнування реально працюючої господарської системи та буде знищено накопичений кропіткою працею поколінь лісівників позитивний досвід», - зазначається у зверненні.

Автор звернення наголошує, що депутатів «непокоїть» рішення Кабміну.

«Вважаємо, якщо Уряд не відмовиться від ідеї масштабної концесії лісових господарств, рано чи пізно слід очікувати внесення Кабінетом Міністрів України до парламенту відповідних законопроектів. Допустити цього ми, як представники територіальних громад регіону, не маємо права», - йдеться у поданому зверненні.

Очевидно, що приводом для звернення послугувало рішення Уряду про схвалення пропозиції Мінекономрозвитку щодо поводження з державними підприємствами, які знаходяться у підпорядкуванні центральних органів влади.

«Ухвалений документ, так званий тріаж (від англ. triage - медичне сортування) визначає, які державні підприємства в довгостроковому періоді повинні залишитись у державній власності, бути передані в концесію, приватизовані або ж ліквідовані. Розроблена концепція є основою подальшого реформування сфери управління державною власністю та одним із зобов’язань, які Україна взяла на себе в рамках домовленостей із Міжнародним валютним фондом», - зазначається у повідомленні на урядовому порталі.

«Наші державні підприємства є невичерпним джерелом фіскальних ризиків. Фінансові проблеми державних підприємств зрештою стають проблемами бюджету і висмоктують кошти, які могли би бути використані на більш важливі речі, ніж порятунок хронічно неприбуткового бізнесу. Саме тому нам необхідно радикально скоротити кількість державних підприємств, а частину передати в концесію», - пояснив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Відповідно до документа в державній власності мають залишитись 15 особливо важливих державних підприємств та 363 об’єкти, що забезпечують виконання державою своїх функцій. Це компанії, що є державними природними монополіями (НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укрзалізниця» та інші), або ж виконують суспільно важливі функції в оборонній сфері, сфері охорони здоров’я, стандартизації та метрології, соціальної політики та інші, тим самим надаючи державі інструменти для виконання своїх функцій. 359 об’єктів державної власності необхідно передати у концесію (право тимчасового використання приватними суб’єктами господарювання), що дозволить значно збільшити загальний економічний ефект від їх діяльності. До таких об’єктів належать аеропорти, лісові господарства, автомобільні дороги та ін.

Нагадаємо, в Житомирській облраді у фракції БПП з 17 депутатів чотири є керівниками різних лісових господарств області.

Як повідомляв Житомир.info, жителі села у Черняхівському районі обурювалися незаконною вирубкою лісу, яку проводили працівники місцевого лісівництва. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі