Суспільство

Житомирські десантники взяли участь у масштабних навчаннях частин ВДВ, які відбувалися у повітрі, на морі та на суші

18 July 2017, 14:36

У повітрі, на морі та на суші в Україні відбулися бригадні тактичні навчання частин ВДВ, у яких взяло участь кілька тисяч десантників 79 окремої десантно-штурмової та 81 окремої аеромобільної бригад ВДВ ЗСУ.

Навчання з бойовою стрільбою та десантуванням особового складу тривали упродовж 10 днів у тісній взаємодії з Військово-Морськими Силами, штурмовою та військово-транспортною авіацією Повітряних Сил, армійською авіацією Сухопутних військ, підрозділами оперативного забезпечення Збройних Сил України. Керував навчаннями командувач ВДВ Михайло Забродський, офіцери та генерали з Житомира.

«Одночасно двома бригадами ВДВ проводилися бригадно-тактичні навчання. Просторові показники охоплювали досить велику територію – це 6 різних полігонів ЗСУ, включаючи морський і авіаційний полігони. Крім того, відпрацьовувалося переміщення на великі відстані різними способами, включаючи залізничний транспорт, маршовим ходом, авіаційний транспорт і перевезення морським транспортом. 80% завдань це були дії наступального характеру – дії у складі повітряного десанту, десантно-штурмові дії і рейдові дії», – розповів командувач Високомобільних десантних військ Збройних Сил України Михайло Забродський.

Розпочалася практична фаза тактичних навчань на Миколаївщині, де десантні підрозділи з Миколаєва та Донеччини подолали річку Південний Буг за допомогою поромної переправи. Для створення умов наближених до бойових, застосовувалися засоби аерозольного маскування. Для відбиття повітряного нападу противника, на переправі несли чергування зенітні ракетні комплекси. На воді патрулювали малі артилерійські катера ВМС України. У тил умовного противника з літаків військово-транспортної авіації на парашутних платформах були десантовані автомобілі із зенітними установками. Відразу за ними був висаджений тактичний повітряний десант разом із вантажами з важким піхотним озброєнням та боєприпасами. Забезпечивши успішні дії основних сил, десантники закріпилися на визначених рубежах і перейшли до оборони.

Після цього воїни комбінованим способом були перекинуті на Одещину. На Болградському полігоні практична фаза розпочалася із нанесення вогневого ураження штурмовою авіацією та бойовими вертольотами Мі-24. Після виведення з ладу засобів ППО противника, для захоплення та взяття під контроль важливих об’єктів висадився тактичний повітряний десант.

Згодом, форсувавши на броньованій техніці водну перешкоду, основні сили частин ВДВ відпрацювали дії в наступальному та оборонному бою.

Завершилася практична фаза завантаженням десантно-штурмового підрозділу на середній десантний корабель ВМС ЗС України.

«У ході навчань відпрацьовувалося питання перевезення особового складу ВДВ морем, відпрацьовувалося виконання ряду завдань, як то відбиття атаки малорозмірних морських цілей, боротьба за живучість корабля, участь у корабельних навчаннях і висадка на підготовлене та непідготовлене узбережжя. Багато років цьому не приділялося достатньо уваги, але враховуючи специфіку дій ВДВ, що вони повинні бути готові до застосування будь-яким способом, до перевезення у будь-який район, ми включили у програму навчань відпрацювання цих питань», – розповів Михайло Забродський.

Генерал-лейтенант Михайло Забродський зазначив, що лишився задоволений рівнем підготовки десантників. Утім, про результати навчань можна буде говорити лише після підведення підсумків.

Як повідомляв Житомир.info, у березні на полігоні високомобільних десантних військ під Житомиром для журналістів провели дводенний прес-тур, під час якого вони проходили вишкіл.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі