ДОПОМОГА

Поради від юристів КримСОС щодо оформлення пенсій

19 July 2017, 09:49

 У серпні 2016 року до херсонського офісу «КримСОС» звернувся за допомогою переселенець з Луганська. У 50 років він почав оформлювати пенсію та йому було відмовлено, бо, начебто, не вистачало 8 місяців до необхідного стажу. Юристи КримСОС вивчили справу та помітили не зараховані півтора року роботи підземного стажу гірником на луганській шахті. Чоловіку допомогли скласти позов та супроводжували справу в суді для підтвердження того, що він дійсно працював у шахті. Після майже року судової тяганини, Юрію стаж зарахували та пенсію призначили.  

«Ця проблема актуальна для усіх громадян. Правильно оформлена трудова книжка – вже достатня підстава для оформлення пенсії. Проте Пенсійний фонд вимагає виписки з архіву для підтвердження кожної позиції стажу. Переселенці не можуть привезти такі довідки з підприємств, що залишились на анексованих та непідконтрольних Україні територіях. Тому вимушені були вирішувати ситуацію через суд», – коментує Наталя Забутня, юрист херсонського офісу ГО «КримСОС». 

ЩО РОБИТИ У СХОЖІЙ СИТУАЦІЇ?  

Якщо при оформленні пенсії у Вас чи Ваших знайомих виникли складнощі, пов'язані з внутрішнім переміщенням, телефонуйте юристам КримСОС на "гарячу лінію":  

  • Київ: (063) 073-16-19 (095) 031-53-97; 
  • Львів: (050) 381-14-89, (067) 474-56-08; 
  • Херсон: (095) 277-53-55; 
  • Полтава: (095) 405-07-73; З
  • Запоріжжя: (067) 469-42-23; 
  • консультація по Skype виключно для тих, хто знаходиться у Криму: krymsos_legal
 
ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПО ОФРОРМЛЕННЮ ПЕНСІЙ  

Пенсія за віком призначається відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003. Це закон зазнав численних змін, в тому числі, ті, які набули чинності 1 жовтня 2011 і після яких його стали називати «новим» пенсійним Законом. 
 
Призначення та продовження виплат пенсій для тих громадян, які перемістилися з непідконтрольної території України, проводиться тільки за наявності довідки внутрішньо переміщених особи. Ця умова передбачена положеннями постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" від 8 червня 2016 р. № 365

Звільнятися з роботи не треба 

Пенсія за віком призначається незалежно від того, працює майбутній пенсіонер або припинив роботу. 

Подача документів для призначення пенсії 

Заяву про призначення пенсії майбутній пенсіонер подає особисто (або через законного представника, наприклад, за дорученням) до управління Пенсійного фонду України в районі (місті, районі у місті), де пенсіонер фактично перебуває (проживає). 
 
У разі, якщо підготовлені не всі необхідні для призначення пенсії документи, то подають ті документи, які є, а інші – додатково у тримісячний строк з дня реєстрації заяви в Пенсійному фонді. 

Для переселенців: управління Пенсійного фонду України складає та направляє до УСЗН списки переселенців, які звернулись за призначенням пенсій для розгляду на Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО. Комісія проводить обстеження матеріально побутових умов та підтверджують факту проживання пенсіонера на підконтрольній частині України. Про те, як відбувається така перевірка, читайте тут.

Документи для призначення пенсії 

До заяви про призначення пенсії за віком подаються такі основні документи: 

  • документ, що посвідчує особу;
  • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера; 
  • документи про стаж, для більшості – це трудова книжка.  З 1 січня 2004 року інформація про зайнятість людини надається підприємством до  Пенсійного фонду.
  • документи про місце проживання чи реєстрації особи (довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи);
  • виписка з системи персоніфікованого обліку (надається управління Пенсійного фонду України за місцем проживання (реєстрації) особи).
  • для переселенців з Криму: документ уповноваженого органу Російської Федерації про те, що особі не призначалась пенсія за місцем проживання на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (для громадянам України, які проживають на зазначеній території) 

Можуть знадобитися й інші документи для підтвердження трудового стажу. Наприклад, довідка з військкомату про проходження військової служби або диплом про закінчення ВУЗу. Докладніше про підтвердження стажу на сайті Пенсійного фонду.  

Майбутній пенсіонер може, якщо йому це вигідно, надавати довідки про заробітну плату до 1 липня 2000 року. Дані про заробітну плату після 1 липня 2000 року (страхові внески до Пенсійного фонду) подавати не потрібно, вони вже є в базі даних Пенсійного фонду.  Велика кількість підприємств перереєструвалася на підконтрольній частині Україна, тому переселенець може звернутися з письмовим запитом до керівництва свого колишнього роботодавця. Інший варіант, звернення до архіву для отримання такої довідки (у випадку ліквідації підприємства), є мало ефективним, оскільки архіви залишилися на окупованій та непідконтрольній території. 

У разі наявності особливого пільгового статусу, особа для одержання надбавок та компенсацій має додатково подати документи: 

  • посвідчення учасника  бойових  дій  та  довідку  військового комісаріату про період  (періоди)  участі  у  бойових  діях;
  • про   перебування  на  утриманні  заявника  непрацездатних членів сім'ї (довідка з ЖЕКуза місцем проживання); 
  • довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК)   про   визнання   особи  інвалідом  унаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, тощо;
  • довідка МСЕК  про  визнання особи інвалідом по зору I групи;
  • посвідчення  учасника   ліквідації   наслідків   аварії  на ЧАЕС ; 
  • та інші документи, що надають особливий пільговий статус громадянам.

Для переселенців: якщо не маєте трудової книжки (залишилася на підприємстві, знищена, зіпсована відмітками незаконних органів), потрібно надавати документи, що можуть підтвердити трудовий стаж. Наприклад,  довідки,  виписки  із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання. Якщо підприємство ліквідовано, відсутні архіви, неможливо отримати документи (наприклад, внаслідок проведення АТО) страховий стаж підтверджується показаннями не менше 2-х свідків, які  б  знали заявника по спільній з ним роботі та мали документи про свою роботу.  

У випадку, коли людина не може надати документи та знайти своїх колишніх колег, необхідно звертатися до суду для підтвердження факту роботи на підприємстві та надати докази. 

Далі читатйте тут

Як повідомляв Житомир.info, перебуваючи у Житомирській області віце-прем’єр-міністр Павло Розенко говорив, що з 1 травня 2017 року розмір пенсії зросте на 5%, при цьому пенсійний вік не підвищуватиметься. 

 

Житомир.info за матеріалами сайту КримSOS

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі