Влада

Матвій Хренов розповів про систему фінансування коледжів Житомира та «порізаних» кухарів

19 July 2017, 13:08

Якою є роль міста у формуванні регіонального замовлення у сфері професійно-технічно освіти в прямому ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info розповів заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

«Якщо ми говоримо про замовлення, то в цьому році ми мали змогу погоджувати замовлення. В минулому році ми цього не робили, а в цьому році ми це робили. Ми хочемо чітко бачити кого ми замовляємо, тому що це кошти міського бюджету», - розповів заступник мера.

Матвій Хренов також пояснив, яким є механізм впливу на формування регіонального замовлення.

«В цьому році ми дуже жорстко підійшли до формування цього замовлення. Вони подали заявки на кожне ПТУ, область їх узагальнила і ми разом із областю аналізували і визначали, кого ми будемо набирати, кого ми не будемо набирати. Ми взяли ту інформацію, яку зібрали ми. Окрім гугл-форм, ми звертались із листами на всі великі підприємства і насправді багато хто з них нам відповів хто їм потрібен. Ми аналізували цю інформацію. На форумі роботодавців ми чули від Центру зайнятості, хто нам потрібен, хто нам не потрібен. Перше: ми не «порізали» жодної технічної, тому що тут у нас великі проблеми. Тут питання в тому, що вони групи навіть набрати не можуть. Ми «різали» кухарів, ми «різали», ми прибрали операторів. Я взагалі вважаю, що кухарів та барменів мають вчити в профільних вузах. Дуже багато підприємців до мене потім звертались – «поновіть, будь ласка», «збільшіть, будь ласка». Є простий механізм, об’єднайтесь між собою і давайте працювати по системі співфінансування. Ми готові на це. Навіть, якщо це буде 30% з бізнесу, але ми будемо чітко розуміти, що кожна ця дитина потім піде працювати за фахом, принаймні. Ну, і частина коштів буде компенсована, можливо, не компенсована, а зекономлена для міського бюджету. Отже, з 2100 в минулому році, ми вийшли на 1500 з «копійками» в цьому році. 600 місць ми «вирізали». І я навіть не впевнений, що вони наберуть навіть цих людей. І в нас є чітка установка: якщо група не буде набрана, то вона буде реорганізована і перекинута на інші. Попереджайте батьків. Ніхто не буде фінансувати групи на 10 дітей. Я перепрошую, але ми не настільки багаті. Я не бачу іншого шансу», - вважає Матвій Хренов.

Заступник мера також розповів, що на його особисте переконання, держава вчинила не зовсім справедливо та законно, коли «скинула» фінансування ПТУ на місцевий бюджет, не передавши при цьому їх у власність міста.

«Я завжди був проти цього процесу, але моя особиста думка нікого не цікавить. Був прийнятий на державному рівні закон про бюджет України 2016 року, в якому було чітко зафіксовано хто платить. І нам це подобалось, або не подобалось, було це законно, чи не законно (на нашу думку це було не зовсім законно, але ми не змогли довести свою правоту) - ми отримали. Держава лише частково компенсує середню освіту в цих закладах. Ми говоримо про загальну суму в 120 мільйонів на рік. З яких держава на середню освіту виділила десь, якщо я не помиляюсь, 14 мільйонів. На здобуття середньої освіти. Тобто, близько ста мільйонів гривень мало би заплатити місто. Але процеси оптимізації запущені, ми знали, що це буде зроблено. Тому ми не фінансували ПТУ на весь рік, як це робиться в будь-якій державній установі, коли вона отримує річний план. Кошти виділялись порціями і наразі вони профінансовані до вересня місяця. Я не проти, щоб ми платили і ми керували. Але держава має забезпечити ресурс з якого ми це маємо робити. Тому що насправді, коли держава зробила такий крок, то це порушило хартію про місцеве самоврядування, в якій чітко зазначено, що міста повинні мати повноваження, права, обов’язки і ресурси. Будь який закон менеджменту говорить – якщо ти делегуєш повноваження, то делегуй і ресурси. Без делегування ресурсів – це «кидок». Я тут повністю погоджуюсь», - сказав Хренов.

Більше того, за словами чиновника, держбюджет на 2017 рік може принести ще один «сюрприз»

«Я вам більше скажу, не виключено, що в наступному році в нас буде ще один «кидок». З коледжами. Їх менше, але вони більші. І ми з острахом очікуємо наступну «ніч голосування за закон про бюджет». В проекті закону про бюджет, коледжі закладені на міста. Нас про це попередили 2 роки тому. Там ситуація буде ще більш дебільна. Я кажу як є. Тому що більшість коледжів є в структурі університетів. Я навіть не уявляю про що ми будемо говорити із вами через півроку, коли це станеться. Або не станеться. Я на це дуже сподіваюсь. Тому що от це буде неправильно. Коледж готує фахівців на весь регіон. І «повісити» це на місто – це вбити коледжі. Якщо з ПТУ ми ще якось розберемось та оптимізуємо, то з коледжами я не знаю, що ми будемо робити», - констатував заступник мера.

Повністю ефір дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі