ДОПОМОГА

Експерти розповідали житомирянам про тонкощі безвізового режиму

21 July 2017, 15:28

Усе, що варто знати про безвізовий режим, житомирянам розповіли експерти під час зустрічі, організованої Представництвом ЄС в Україні. Говорячи про переваги безвізового режиму, фахівці зазначають: отримавши нагоду подорожувати без візи українці не повинні забувати про правила перетину кордону.

 «Що стосується перетину кордону, то правила не змінилися, окрім того, що по безвізу потрібно їхати з біометричним паспортом. Прикордонник може вимагати ті речі, які вимагав і з візою: роз'яснена мета поїздки, достатньо коштів, якщо прикордонник вирішить запитати про це, людина не має мати попередніх правопорушень у ЄС і не перебувати у відповідних базах даних. А так, загалом, нічого не міняється. Не потрібно везти медичну страховку, або довідку з банку на кордон, але і раніше її ніхто не вимагав», - розповідає експерт з євроінтеграційних питань Анатолій Марциновський.

Попри побоювання, що українцям масово відмовлятимуть у перетині кордону, експерт заспокоює, наразі кількість відмов – мінімальна.

«Поки що все іде дуже добре, тому що приблизно 50-60 відмов на 100 тисяч перетинів – це дуже добрий показник, набагато кращий, аніж в процесі отримання громадянами  України віз. Відмов було минулого року приблизно 3%,а тут взагалі майже немає. Тобто, це міф, який станом на тепер не справджується. Ми будемо сподіватися, що так буде далі. В моєму розумінні, як журналіста, який працює з цією тематикою, було дуже багато інформації іще до безвізового режиму і про правила перетину, і про всі нюанси, але сьогодні було дуже багато запитань саме про це. Навіть у перші місяці, коли безвіз уже працює потрібно іще та іще пояснювати людям нюанси перетину кордону, що це означає на практиці, що потрібно із собою мати, що потрібно робити», - говорить Анатолій Марциновський.

Анна вже не раз була у країнах ЄС, на зустріч з експертами прийшла, бо незабаром планує летіти до Барселони вже по безвізу.

«Я хочу скоріше перевірити на власному досвіді, як це, спростувати всі стереотипи. Мені було цікаво дізнатися про те, що коли ви їдете на автомобілі - це спрощує ваше перебування на території Європи, так як непотрібно турбувати про якісь ваучери з готелів і т. п. Про страховку, я завжди думала, що потрібно оформляти страховку для того, щоб комісари, візові офіцери нічого стосовно цього не говорили, а тепер я знаю, що можу її не брати і не витрачати кошти. Хоча - це завжди безпека для себе», - розповідає Анна Кришталь.

Ольга нещодавно повернулася зі Швейцарії, тож своїм досвідом безвізових поїздок поділилася з учасниками зустрічі.

«У мене було запрошення, у якому було чітко прописано проживання, харчування, хто це мені оплатив. Вся інформація була зазначена, я вклала її у паспорт, прикордонник все прочитав, і - бувайте. У нас був транзит, у Польщі у мене питали і у Франкфурті також питали, чи є у мене квиток назад – все», - розповідає Ольга Литвин.

Кожному, хто планує вирушати до країн ЄС з біометричним паспортом, Ольга радить не хвилюватися, але поцікавитися особливостями в’їзду до різних країн.

«Потрібно дотримуватися закону, знати свої права та обов’язки і не порушувати це. І мати інформацію стосовно країни, у яку люди летять. Тому що кожна країна має свої умови і свої нюанси, які треба вивчати, щоб потім не було ніяких очей і великих очей на кордоні», - радить Ольга Литвин.

Нагадаємо, нещодавно у Житомирі відбулася панельна дискусія, де експерти розповідали представникам місцевого бізнесу про можливості та шляхи підкорення ринку ЄС. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі