Місто

Житомирські рибалки обіцяють прийти на сесію міськради, якщо влада не встановить винуватців загибелі риби

25 July 2017, 17:57

Нечистоти, які б’ють ключем просто з каналізаційного люка, рівчаки брудної води та сморід, який не може передати камера. Таким наприкінці минулого тижня берег ріки Тетерів в районі вулиці Івана Гонти побачили місцеві рибалки. Чоловіки розповідають: їх увагу привернула велика кількість мертвої риби.

«Минулого четверга рибалки, прийшовши на річку, побачили багато мертвої риби, раки лізли на берег, чайки все це їли. Звісно, забили на сполох, почали дзвонити. Я перш за все подзвонив начальнику рибоохоронного патрулю, повідомив йому. Ми не знали причин, за якими все це відбувається. І своїми силами почали шукати, чому так. Припустили по кольору води, що є якісь скиди. І почали своїми силами шукати. Виявили кілька труб вздовж берега. Вони давно всім були відомі: з них щось то текло, то не текло. А тут ми побачили, що практично з усіх труб валить вода неприроднього кольору, з неприємним запахом і тому подібним. І «забили в дзвони», - розповідає голова ГО «Федерація риболовного спорту в Житомирській області».

Рибалки ще вранці 25 липня приходили до муніципалітету, щоб звернути увагу міської влади на ситуацію, яку поміж собою вони вже охрестили екологічною катастрофою. Пообіді на місце виїхав заступник міського голови Олександр Фещенко. За словами чиновника, порив води відбувся через поломку трубопроводу, який наразі ліквідовують працівники «Житомирводоканалу». Заміна труби зупинить потік нечистот в Тетерів, але тієї ж миті Олександр Фещенко додає: ремонтні роботи ускладнені тим, що місцеві мешканці заблокували доступ до мереж.

«В першу чергу - швидко закрити аварійний порив наших мереж. Я не знаю, як ми швидко його закриємо, тому що працівники водоканалу обіцяли справитись із ним до кінця цього дня, але є ряд технічних моментів. Ми не можемо добратись до наших мереж. Тому що мешканці забудували провулок. Я зараз ще буду розбиратись, чи законним було це будівництво. Але одномоментно це ситуацію не вирішить. Чому не було підняте питання терміново припинити водопостачання, наприклад, на картонний комбінат і на весь мікрорайон - тут уже зараз будемо визначатись. Бо одноосібно таке рішення я прийняти не можу. Це може тільки комісія з надзвичайних ситуацій. Це перший захід, щоб зменшити потрапляння стічних вод в річку», - каже заступник міського голови Олександр Фещенко.

Стосовно мору риби в річці чиновник каже: встановити причини може тільки експертиза, але додає - ймовірно, хтось несанкціоновано скинув відходи в колектори.

«По мору риби нам скаже свій висновок екологічна інспекція. Сьогодні ми розглядали це питання. Я повинен зрозуміти, що потрапило в річку. Якщо це просто біологія… Я не готовий сказати, що цього достатньо, щоб такий масовий був мор риби. Тут є інші думки, що десь ще відбувався можливо несанкціонований скид. Результати лабораторних досліджень чітко вкажуть, що ми маємо в воді. Отоді ми будемо розбиратись. Зараз чекаю результатів. Як тільки вони будуть - будемо збирати комісію з надзвичайних ситуацій. От і все. Спеціалісти повинні сказати своє слово. Далі, в залежності від того, що ми побачимо в воді, ми зможемо сказати чому відбувся такий великий мор риби», - каже Фещенко.

Та поки працівники водоканалу намагаються усунути порив у мережі, нечистоти і далі спускаються до Тетерева, а представники ГО «Федерація риболовного спорту в Житомирській області» обіцяють: якщо влада найближчим часом не з’ясує причини забруднення річки і не встановить винуватців загибелі риби, то рибалки навідаються на найближчу сесію міської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі