Місто

Проект «Житомирське купуєш – майбутнє будуєш» - реальна допомога дітям із синдромом Дауна

26 July 2017, 12:17

Батьки, які виховують дітей із синдромом Дауна, створили своє громадське об’єднання. В органах юстиції Житомирську обласну організацію зареєстрували під назвою “Діти сонця“.

Синдром Дауна - найпоширеніша генетична аномалія. За статистикою, один з семисот новонароджених з'являється на світ з синдромом Дауна. Це співвідношення однакове в різних країнах, кліматичних зонах, соціальних прошарках. Воно не залежить від способу життя батьків, стану їхнього здоров'я, шкідливих звичок, харчування, статку, освіти, кольору шкіри, національності. Хлопчики і дівчатка з синдромом Дауна народжуються з однаковою частотою, їх батьки мають нормальний набір хромосом. Чиєїсь провини в появі зайвої хромосоми немає і бути не може! Зокрема, в  Житомирській області кожного року народжується 14-16 таких дітей.

Наявність цієї генетичної аномалії зумовлює появу ряду особливостей, внаслідок яких дитина буде повільніше розвиватися і пізніше своїх ровесників проходити загальні для всіх дітей етапи розвитку. Таким  малюкам важче вчитися. І все ж переважна більшість дітей з синдромом Дауна може навчитися ходити, їсти, одягатися, говорити, грати і дружити з однолітками, ходити в школу і займатися спортом - робити те, що вміють робити інші діти.

Медикаментозного  лікування, а часом і оперативного втручання, потребує не синдром Дауна, а супроводжуючі його захворювання. Щоб уникнути небезпечних ускладнень, дитина повинна бути під постійним контролем цілого ряду вузьких фахівців.

Основним напрямком діяльності ЖОГО " Діти сонця" визначено сприяння у наданні правової, інформаційної, психологічної, педагогічної, медичної, гуманітарної та іншої допомоги сім’ям, які мають дітей з особливими потребами. Вирішення цілого комплексу проблем можливо лише за умови поєднання зусиль та можливостей державних та недержавних установ, що опікуються питаннями людей з особливими потребами.

Задля досягнення високої мети організація проводить безліч різноманітних заходів, які покликані не лише розповісти про особливості «сонячних» діток, але і зібрати реальні кошти для їх реабілітації, соціалізації та підтримки. Житомирщина пам’ятає акції під назвами «Нам усім потрібні шкарпетки», «Я такий як ти», «Повір у себе, і в тебе повірять інші» та багато інших.

Президент  Житомирської обласної  ГО "Діти Сонця" Сніжана Кісішвілі зазначає: «Ми давно мріємо про сенсорну кімнату або окреме обладнання  для наших дітей. Доведено, що перебування в сенсорній кімнаті покращує емоційний стан дитини, знижує його агресивність, знімає нервове напруження, нормалізує сон. Все це допомагає дитині розкритися, відчути себе потрібними. Маленькі діти швидше і краще управляють своїми органами чуття, відповідно швидше і повніше проходить їх розумовий розвиток.

В минулому році ми стали свідками успішної реалізації соціального проекту «Житомирське купуєш – майбутнє будуєш». Тоді організатори допомагали БО «Разом до життя», яка опікується онкохворими дітками. Завдяки небайдужим жителям області та представників бізнесу було зібрано 46 284,92 грн. А це приблизно якраз та сума, завдяки якій можна обладнати сенсорну кімнату. Тож ми об’єдналися з мережею магазинів «Полісся-Продукт»,  «Z ТОЧКА» та виробниками Житомирщини: «Хліб Житомира, «Суперово», «Фаворит», «Чудова пара»,  «М’ясо Полісся», «Time Drive» та розпочали другу хвилю унікального соціального проекту, аналогів якого немає в Україні.  Акція діє з 15 липня по 15 серпня 2017 року.

Закликаємо всіх небайдужих Житомирян, жителів області долучитися до проекту та посильно допомогти діткам своїм споживацьким досвідом, адже кожен з нас своїм вибором вказаних товарів на полицях мережі магазинів  підтверджує готовність нашого суспільства об’єднуватися, гуртуватися навколо соціально важливих тем.

За результатами акції 2% від суми продажу вказаних житомирських виробників буде направлено на наш рахунок.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі