Влада

Громада Кодні приїхала на сесію Житомирської облради, щоб розповісти про свавілля Держгеокадастру

27 July 2017, 17:58

З плакатами в руках громада села Кодня прийшли на сесію Житомирської облради 27 липня, щоб розповісти про проблему, яка виникла в їхньому та сусідніх селах. Люди розповідають у той час, коли селяни не можуть оформити землю, яку десятиліттями обробляють, особи, які не проживають на території села, стрімкими темпами отримують погодження у ГУ Держгеокадастру в Житомирські області.

«У 2015 році сільська рада зібрала громадян і пояснила, що для користування землею люди мають виготовити документацію і значна частина землекористувачів подала документи на приватизацію. «Починаючи з 2015 року частина документів у роботі, до сьогодні процес з різних причин гальмується – частині людей не дають дозвіл на виготовлення технічної документації, частина людей не знайшла фінансової можливості виготовити документи, але ділянки використовують і сплачують за них земельний податок. На початку червня 2017 року невідомі, добре організовані люди, подали пакет заяв на приватизацію ділянок від громадян, які не живуть в селі Кодня, а представляють різня регіони області і навіть України. В середині червня цим людям надається дозвіл на виготовлення технічної документації, без повідомлення і погодження сільської ради. Фантастичними темпами вже 19 липня їхні ділянки отримують кадастрові номери, в той час, коли документація жителів села Кодня багаторазово повертається з різними зауваженнями, вимогами проходження експертизи», - повідомляють мітингувальники.

Селяни переконані – ці ділянки потраплять в руки третіх осіб з метою перепродажу чи для використання великою аграрною компанією, тож звернулися до депутатів з вимогою захисту своїх прав.

Обговорюючи питання у сесійній залі, депутати зазначали, що ця проблема має системний характер.

«Таке було в інших районах, сьогодні дісталися до Житомирського, де трішечки менш родючі землі, але на них також працюють звичайні наші люди. Така ситуація сьогодні в Кодні, така ситуація сьогодні у Вересах, Глибочиці. Страшне діло робиться з нашим Держгеокадастром. Скільки це буде продовжуватися? У людей цинічно забирають землю. Вереси 5 липня приймаються документи під описом 250 га, ми все оформимо, 20 липня приходить відповідь, що документи втрачені. Або починають шукати - неправильно кома, неправильно цифра і таке інше. Скільки це буде продовжуватися? До кого ми можемо звернутися? В СБУ, прокуратуру? Нехай займаються», - сказав депутат Руслан Павлюк.

До трибуни також запросили в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Сергія Козакова.

«По Миролюбівці і Кодні завтра у нас робоча група, приїжджають спеціалісти, всі документи привозимо на робочу групу. Вони показують, які вони відповіді отримували, ми показуємо, пакет документів, наші спеціалісти доводять. Правильно - правильно, незаконно - будуть відповідати зі мною. Проводиться розслідування - будемо бачити», - сказав він.

Після виступу Сергія Козакова у залі продовжилась дискусія, депутат Сидір Кізін висловив пропозицію: висловили недовіру керівництву управління Держгеокадастру в Житомирській області.

Зрештою, депутати перейшли до голосування і 42-ма голосами підтримали цю пропозицію.

Також депутати проголосували за призупинення видачі землі в окремих населених пунктах - Кодня, Миролюбівка, Вереси, Чоповичі, Вертокиївка, Станишівка. Пропозицію підтримало 50 депутатів.

Не вистачило голосів, аби призупинити виділення землі у всій області. За пропозицію «Батьківщини» проголосувало 25 депутатів.

Крім того депутати створити комісію, яка займатиметься перевіркою рішень, як приймалися Держгеокадастром. За – 60 голосів.

По звершенню голосування представники громади зізналися, що завдяки рішенням, ухваленим депутатами, вони почуватимуться більш спокійними, втім, планують продовжувати боротьбу за землю.

«Наразі ми не можемо сказати, що ми задоволені. Процес триває, ми будемо задоволені тільки тоді, коли отримаємо право власності на ділянки, як ми подали в 2015 році, й протягом 2 років не можемо ніяк отримати на них документи. А поки боротьба триває», - сказав представник громади села Кодня Сергій Бойчук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі