Суспільство

Генеральний директор заводу Cersanit: Нам не потрібна дешева робоча сила

2 August 2017, 13:31

Генеральний директор заводу CERSANIT Збислав Кровяк за національністю поляк, в Україні вже 13 років. Тут він розвиває виробництво, що знаходиться у місті Новоград-Волинський, працює, живе. Розмовляючи (до речі, чудовою українською мовою) про українські реалії не вживає слова « у вас», каже – «у нас». Вважає, що Україна має великий потенціал, а її майбутнє залежить виключно від активності та цілеспрямованості громадян. «Змогла Польща - зможе і Україна», - каже пан Збислав, аналізуючи перспективи розвитку країни.

CERSANIT - один із найбільших та найстабільніших роботодавців регіону. Про його масштаби промовисто свідчить цифра надходжень до державного бюджету: за перше півріччя 2017 року це майже 20 мільйонів гривень. Як працюється інвестору в регіоні, чи відчувають місцеві роботодавці конкуренцію з боку закордонного ринку праці - про це та про багато іншого у нашому інтерв’ю.

Пане Збиславе, сьогодні завод CERSANIT у Новограді-Волинському - це…?

Це виробництво світового рівня, котре забезпечує роботою понад 1100 людей, це більше 10 мільйонів  метрів квадратних плитки керамічної та понад 1800 000 штук кераміки в рік. Це завод із групи, котра є головним європейським виробником керамічних виробів та сантехнічного устаткування.

Цифри, звісно, переконливі. Давайте зупинимося на людях. Понад 1000 працівників - це немало. Є така думка, що українці для іноземних заводів - це «дешева робоча сила». Люди на CERSANIT - хто вони?

Дешева робоча сила нам не потрібна. У нас серйозне виробництво і сучасні технологічні процеси. Нам потрібні працівники із хорошим мисленням, інтелектом, гарно вмотивовані і ті, які прагнуть розвиватися. Такі люди є у Новограді, є на Житомирщині, ми прагнемо залучати їх у свою команду, даючи всі можливості для розвитку. У нас на підприємстві багато керівників - вихідці із простих робітників. Нам потрібні люди, які мають амбіції, а не просто «робоча сила».

Чи готове підприємство конкурувати за такі кадри - з амбіціями, з прагненнями? Адже не секрет, що українські роботодавці зараз опинилися в дуже жорстких конкурентних умовах, тому що все більше людей шукає роботу закордоном, особливо після введення безвізу.

Я б не асоціював це з безвізовим режимом, по-перше. Те, що скасували візи для туристів, не означає, що і для легального працевлаштування віз не потрібно. По-друге, люди, особливо тут, у західному регіоні, їздили на роботу до тієї ж Польщі і раніше. Тому ми  завжди працюємо з усвідомленням того, що для залучення хороших кадрів і для формування їх лояльності, потрібно пропонувати гідні умови.

Що саме маєте на увазі? Що, на Вашу думку, є головною конкурентною перевагою заводу CERSANIT?

Ми пропонуємо своїм співробітникам оплату праці, яка є конкуретною в регіоні. У нас є безкоштовний довіз працівників на роботу і з роботи, у нас працівник соціально захищений. Але головне навіть не це. Робота для сучасної людини - це не просто спосіб заробітку, це можливість заробляти, реалізовуватися, ведучи повноцінне соціальне життя і будучи щасливим в родині. Особливо це важливо для молоді. В нашій компанії пропагується такий принцип: щасливі люди - успішна компанія. Створити працівникам умови, в яких вони себе відчують цінністю, підкреслити центральну роль людини у всіх процесах, і зробити так, щоб людина могла працювати, поєднуючи це зі своїм хобі, з родиною, щоб робота стала не виснажливим обов’язком, а частиною життя - це одна із головних цілей політики управління персоналом компанії CERSANIT. Що має людина, їдучи на заробітки? Так, вона може отримувати більші гроші. Але це відрив від родини і дуже часто повна соціальна ізоляція, що дуже згубно, особливо для молоді. Тому, на моє переконання, можливість працювати вдома, поруч з родиною, серед свого звичного кола, де ти не заробітчанин, а повноцінний громадянин - це вже саме по собі величезна перевага.

А чому, до речі, для будівництва заводу в Україні було обрано саме Новоград? Тут є щось особливе?

Тут дуже вигідне місце розташування з логістичної точки зору, хороша відстань до кордону, до основних ринків збуту, до місць видобутку основної сировини для нашого виробництва, хороший кадровий потенціал, багато молоді, наявна культура виробництва.

А як працюється іноземному інвестору в регіоні?

Ми працюємо повністю «по-білому», з дотриманням усіх вимог законодавства, платимо податки, забезпечуємо роботою людей. Щодо співпраці з місцевою владою, скажу коротко: в останні роки стало легше, нам перестали заважати.

Ваша Батьківщина Польща також проходила непростий шлях реформ та становлення ринкової економіки. Що з досвіду поляків Ви б порадили українцям?

Бути активними - це в першу чергу. Розуміти, що за тебе ніхто нічого не зробить, щоб було краще, мусиш взяти і зробити сам. Активно працювати і бути активними громадянами, думати, кого обирати до влади. Також важливо розуміти, що результату не буде за один день, потрібно прагнути не швидкого результату, а фундаментальних змін і тривалого ефекту, любити свою країну і мислити перспективами завтрашнього дня. З досвідом поляків скажу: було нелегко, але Польща змогла пройти цей шлях. Тому, я впевнений, що зможуть і українці.

Довідка: Завод CERSANIT у Новограді-Волинському - це один із заводів групи компаній Cersanit. Головний офіс  розташований у місті Кельце (Польща). Група налічує 10 заводів у світі (Польща, Німеччина, Румунія, Україна та Росія). Компанія CERSANIT є одним з найбільших європейських виробників керамічних виробів і сантехнічного устаткування. Продукція  CERSANIT експортується до Росії, України, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії, Німеччини, Франції, Великої Британії, Ірландії, Швеції, Данії, Казахстану. Загальна сума інвестицій у завод CERSANIT у Новограді-Волинському склала понад 120 млн. євро. 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі