Влада

Екологи визначили, що в забрудненні Тетерева і загибелі риби винне КП «Житомирводоканал»

4 August 2017, 16:53

З 20 по 26 липня 2017 року в річку Тетерів у Житомирі через зливовий колектор потрапили 45,6 тисяч кубометрів неочищених стічних вод комунального підприємства «Житомирводоканал».

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державної екологічної інспекції у Житомирській області, яке 4 серпня надійшло на електронну адресу Житомир.info.

Публікуємо повідомлення повністю.

«Державна екологічна інспекція у Житомирській області повідомляє, що в період з 20 по 26 липня поточного року внаслідок аварійної ситуації  на каналізаційному колекторі КП «Житомирводоканал» по вул. Гонти відбувся виток неочищених стічних вод в зливову мережу з подальшим потраплянням у річку Тетерів в районі ГКНС КП «Житомирводоканал».

20 та 25 липня державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області спільно з представниками  управління Державного агентства рибного господарства у Житомирській області були проведені обстеження  річки Тетерів, в ході яких встановлено факт загибелі водних живих ресурсів, а саме:  риби та раків.

Під час обстежень спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю було відібрано  проби води з р. Тетерів.  Результатами лабораторних досліджень води з річки засвідчено суттєве погіршення  якості річкової води.

Про, те що відбулась аварійна ситуація, комунальне підприємство Державну екологічну інспекцію у Житомирській області вчасно не повідомило, заходи щодо обмеження потрапляння неочищених стічних вод підприємство не здійснило, за що відповідальних посадових осіб КП «Житомирводоканал» було притягнено до адмінвідповідальності у вигляді штрафів.

З метою припинення забруднення р. Тетерів Державною екологічною інспекцією у Житомирській області було зобов’язано Житомирську міську раду невідкладно вжити наступних заходів:

- забезпечити обмеження водопостачання водокористувачів, що здійснюють скиди стічних вод у вищезазначений колектор до усунення аварійної ситуації;

- призупинити діяльність промислових підприємств з власним водозабором, що здійснюють скиди стічних вод у вищезазначений колектор до усунення аварійної ситуації;

- ліквідувати аварійну ситуацію на каналізаційному колекторі КП «Житомирводоканал» по вул. Гонти та усунути її наслідки в частині недопущення подальшого забруднення річки та утилізації загиблої риби.

Внаслідок проведених заходів станом на 26 липня  2017 року КП «Житомирводоканал» аварію каналізаційному колекторі по вул. Гонти було усунено (виділено редакцією), скид неочищених стічних вод комунального підприємства у р. Тетерів було припинено, що підтверджено результатами аналізів вод, що потрапляли у р. Тетерів зі зливової мережі. Разом з тим, за період з 20 по 26 липня поточного року  у річку Тетерів через зливовий колектор потрапили 45,6 тис. м3 неочищених стічних вод комунального підприємства.

Розмір збитків, заподіяних держані внаслідок загибелі водних біоресурсів на річці Тетерів, розрахований спеціалістами Державної екологічної інспекції у Житомирській області та становить: по факту загибелі  20 липня 2017 року - 359 419,4 грн. та 25 липня 2017 року – 7 227 787,0 грн.

У зв’язку з тим, що скид неочищених стоків КП «Житомирводоканал» здійснювався  в межах населеного пункту в водойму комунально-побутового призначення, розрахунок розміру збитків, заподіяних державі внаслідок забруднення водного об’єкту, буде проведено після затвердження нормативів ГДК для водойм комунально-побутового призначення», - інформують екологи.

Нагадаємо, в липні цього року рибалки почали скаржитись на загибель риби в річці Тетерів на вулиці Івана Гонти у Житомирі і пішли в міськраду, щоб розповісти про лихо. За версією заступника мера Олександра Фещенка, риба гинула через жителів приватного сектору, які начебто спрямовували в річку неочищені каналізаційні стоки.

Як повідомляв Житомир.info, рибалки розповідали, що 20 липня побачили в річці багато мертвої риби, раки лізли на берег, а чайки бенкетували. Рибалки своїми силами почали шукати причину забруднення і побачили тонни брудної смердючої води, яка виливалася з труб уздовж берега Тетерева.

25 липня фахівці Держрибагентства виїхали на місце події та відібрали зразки риби й проби води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі