Місто

Мер Житомира запросив київського скульптора та анонсував проведення фестивалю вуличної скульптури

8 August 2017, 19:26

Попри те, що Житомир не можна назвати туристичною та архітектурною столицею України, у вівторок, 8 серпня, до міста приїздив один із найяскравіших представників сучасного мистецтва — скульптор Назар Білик.До Житомира автор відомої скульптури «Дощ», яка розміщена у Києві на Пейзажній алеї, приїхав на запрошення міського голови. Митець розповідає: раніше надовго в Житомирі не залишався, а вулиці бачив лише з вікна автомобіля. Тепер же вирішив роздивитись, якою є архітектура центру міста. Чоловік каже: не звертав уваги на рекламні вивіски або ж кіоски, а швидше сприймав картину в цілому.

«Дивився тільки на красоти — на собори, на центральну площу міста, яка залишилась без монументу Леніна. На місця, де хотілось би побачити якісь нові скульптурні вкраплення. В мене поки що дуже позитивне враження від Житомира. Тому що я завжди його проїжджав транзитно. Тепер я пірнув дещо глибше. Ходжу, знайомлюсь, думаю. І в голові щось з’являється», - розповідає скульптор.

Після прогулянки містом Назар Білик зустрівся із Сергієм Сухомлиним та поділився із журналістами своїм враженнями. За словами мера Житомира, міська влада хоче співпрацювати із житомирськими та київськими скульпторами та художниками одразу у кількох напрямках, перший з яких – міська скульптура.

«У нас цьому напряму завжди мало приділялось уваги. І от ми з Назаром розмовляли про те, щоб, можливо, провести в Житомирі якийсь фестиваль вуличної скульптури, на якому могли б реалізуватись українські скульптори для того, щоб трошки прикрасити місто і показати житомирянам, що таке сучасне мистецтво, що таке сучасна вулична скульптура. Це по-перше. Друге - ми виділяли в цьому році ми кошти на розробку та проведення конкурсу  з приводу пам’ятника учасникам АТО. Тут трошки таке питання неоднозначне, бо війна ще не закінчилась, але ми не можемо стояти осторонь цього. І третє - це наша Михайлівська. Ми плануємо вже в вересні відкрити фонтан. Там буде зараз ще ставитись опори для освітлення. І ми хотіли би, щоб ця площа теж була прикрашена вуличною, дійсно гарною, скульптурою. Я коли побачив скульптури Назара, але не тільки його, оскільки це ціла група молодих скульпторів з Києва, яка хотіла би щось зробити, привнести в міста сучасну культуру. І ось із ними ми хочемо попрацювати ще по Михайлівській площі», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, нещодавно на Михайлівській у Житомирі залили фундамент під майбутній фонтан.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі