Місто

У житомирському гідропарку попри заборону продовжують купатися, а рятувальники пильнують

10 August 2017, 16:58

До офіційного закриття купального сезону лишилось три тижні, тому на головному пляжі Житомира людно. Допоки відпочивальники засмагають та плавають, працівники рятувальної станції стоять на варті порядку. Щодень на посту: водолази, лікар, моторист. Окрім цього, є нічний рятувальний матрос.

Рятувальник Олександр розповідає: пильно слідкують, аби люди не запливали за буйки та дотримувались елементарних правил поводження на воді. Проте, каже, дослухаються не всі, та згадує нещодавній випадок з дівчиною.

«Помітив незвичну поведінку дівчини на воді у районі третього буйка, підплив на човні з мотористом і практично вже за руку витягли її з води. З-під води. Затягли дівчину на човен, доправили на берег та передали в руки лікарю, який надав їй першу медичну допомогу», - згадує водолазний фахівець рятувальної станції Олександр Осадчук.

Значно прискорює рятувальну операцію, кажуть водолази, швидкісний катер, який останнім придбали з міського бюджету за більш як 300 тисяч гривень.

«Вартість катера разом із двигуном обійшлася у 320 тисяч гривень. Він значно поліпшує мобільність дій працівників рятувальної служби і значно прискорює час прибуття до людини, яка потребує допомоги», - розповідає начальник Житомирської міської комунальної рятувальної служби на воді Ігор Ткачук.

За статистикою, в Житомирській області вже потонули більше 15 осіб, троє з яких – діти.

«Статистика по Житомирській області говорить про те, що ми маємо більше 15 чоловік загиблих, із них троє дітей. Що стосується Житомира, то завдячуючи профілактиці, яку проводимо  щороку, на території  міста ми маємо лише одну загиблу людину. Але там немає чітко зафіксованого факту загибелі на водному об’єкті, тому там порушена кримінальна справа і встановлюється причина смерті. Три людини врятовано та 80 надано допомогу», - говорить заступник начальника управління з питань НС та ЦЗН Житомирської міської ради Олександр Куліковський.

Традиційна проблема купального сезону, кажуть фахівці – забрудненість річок. Не оминуло і річку Тетерів у житомирському гідропарку. Тут з початку серпня купатися заборонено, позаяк у воді виявили кишкову паличку. Інформацію про це можна побачити на місцевих переодягальнях, ба навіть почути із гучномовця рятувального посту.

Запитуємо у відпочивальників, чи зважають вони на застереження.

«Не купаємось», - ділиться Світлана.

«Там собаку купали і там кишкова паличка вийшла», - додає до слів мами Володимир.

«Я доросла людина, знаю, що роблю. У плані бактерій, то ми їмо суцільну хімію і живі, так і ця бацила нас не дістане», - зазначає В’ячеслав.

Люди пояснюють: пляж у гідропарку – це чи не єдине місце, де можна безкоштовно поплавати, не рахуючи кар’єрів та платних басейнів. Тому просто не мають вибору.

«Ризикуємо звичайно, розуміємо, але відмовитися не можемо, тому що дуже спекотно, а на Емірати грошей немає», - пояснює Валентина.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі