Влада

У Житомирі за кошти міського бюджету планують закупити 50 тисяч іменних проїзних квитків для пільговиків

14 August 2017, 14:32

У Житомирі в зв’язку із запровадженням електронної оплати проїзду в громадському транспорті для пільговиків планують закупити 50 тисяч іменних проїзних квитків.

Про це Житомир.info розповів заступник міського голови Дмитро Ткачук.

«Закон забов’язує органи місцевого самоврядування забезпечити всіх пільговиків мешканців міста носіями на проїзд – картками», - каже заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

За словами Дмитра Ткачука, загальна кількість пільговиків у місті сягає 70 тисяч, і щоб забезпечити їх іменними картками з 30 поїздками на місяць, компенсації з міського бюджету за пільговий проїзд, щомісячно, сягатимуть більше 11 мільйонів гривень. Однак, не всі пільговики, що є у базі даних, живуть у місті та користуються громадським транспортом. Тому каже: спершу закуплять 50 тисяч карток. Собівартість однієї такої картки обійдеться міському бюджету в 20 грн.

«Якщо ми говоримо, що у нас 77 тисяч пільгових категорій, то це просто потрібно буде перемножувати кількість поїздок на кількість днів у місяці, на 77 тисяч, і тоді ми це вкладаємо в бюджет. Якщо прорахувати, що 77 тисяч  пільговиків матимуть в місяць 30 поїздок, то це бюджет в 11,5 млн грн. Тендер був на 80 тисяч карт, з яких планово 50 тисяч повинні бути іменними, 30 тисяч – звичайні картки. Така цифра, тому що ми чітко прогнозуємо, що не всі, хто є у базі даних, сьогодні прийдуть їх отримувати. Багато людей, які є пільговиками, зареєстровані в Житомирі, по факту тут кілька років не проживають. Є люди, у яких фізично немає такої потреби, у них це ажіотажу не викликає і вони не підуть їх отримувати. Тому базово плануємо 50 тисяч карток. Якщо буде потреба, то будемо дозамовляти. Самі карти, їхня собівартість - до 20 грн, разом із тим певні послуги по їхньому поширенню – це місто бере на себе», - розповідає заступник Житомирського міського голови.

У міськраді кажуть: за підрахунками, середня кількість поїздок на картці для пільговика складатиме 40 поїздок, однак це іще не фіксована цифра, адже все залежатиме від рішення сесії міської ради.

«Що стосується кількості поїздок на кожен місяць, то перелік категорій осіб, кому вони будуть видаватися, і цей обсяг буде затверджено відповідним рішенням сесії, тому що це прямо впливає на бюджет. Ми рахували, оптимальними є 40 поїздок. Місто своїх громадян певним мінімумом таким буде забезпечувати. Що стосується понаднормових поїздок, то вони будуть вже оплачуватися», - додає Дмитро Ткачук.

Разом із тим Дмитро Ткачук пояснює: картки для пільговиків будуть іменними, щоб уникнути будь-яких зловживань.

«Ця карта має бути іменна: прізвище, ім’я, і видаватися конкретній особі, якій фондами соцзахисту підтверджено, що людина має право пільгового проїзду. Кожного місяця ці списки будуть перевірятися», - зауважує заступник Житомирського міського голови.

Щодо шляхів отримання іменних карток заступник міського голови розповідає: зараз є два механізми поширення: через «Укрпошту» та банки.

«Людина отримує бланк заявки в пошту, заповнює заявку, подає на «Укрпошту» - це і є замовлення картки. Маючи базу категорій пільговиків, інформація звіряється, і такій людині виготовляється її картка. Другий механізм ми відпрацьовували у співпраці з банками, які готові випустити банківські картки з чіпом – інформацією для сприйняття у транспорті», - пояснює Дмитро Ткачук.

Насамкінець Дмитро Ткачук зазначив: про конкретні терміни запуску іменних карток для пільговиків можна буде говорити лише після того, як депутати приймуть відповідне рішення на сесії міськради та виділять кошти для фінансування проекту.

Нагадаємо, 16 серпня скликають чергове засідання Житомирського міськвиконкому, на якому розглядатимуть підвищення вартості проїзду в міському електротранспорті з 2 грн до 3 грн.
 
 
 
 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі