Місто

Будівництво довжиною у вічність: у Житомирській ОДА розповіли, коли завершиться реконструкція стадіону «Полісся»

14 August 2017, 17:28

Вісім губернаторів, мільйони гривень та 12 років безупинного будівництва – усе це частина історії реконструкції центрального стадіону «Полісся» на Старому бульварі. Вперше про реконструкцію головної спортивної арени Житомира заговорили в далекому 2005 році. Тоді вперше прозвучала фраза «розпочато реконструкцію». Але відтоді усе відбувалось як у відомій фразі: «ремонт можна розпочати, але не можна закінчити». Тепер же в 2017, коли в місті поступово відроджується професійний футбол, питання завершення реконструкції стадіону постає усе більш гостро. Представники Житомирської обласної федерації футболу поки про завершення реконструкції говорять стримано, але із оптимізмом.

«Ми можемо сказати, що стадіон у нас точно буде, тому що по настрою губернатора, керівництва області, депутатів по тому, як виділяються кошти, можна стверджувати, що стадіон буде. Але для нас уже важливо, для футбольних людей, щоб усі технічні дрібнички були виконані», - розповідає голова Житомирської обласної федерації футболу Руслан Павлюк.

Нинішній голова обласної федерації футболу Руслан Павлюк ще рік тому очолював відроджений футбольний клуб «Полісся» та навіть запрошував на стадіон інспекторів ФФУ, щоб ті вказали на недоліки та підказали, що потрібно змінити в проекті, щоб стадіон із однойменною назвою відповідав стандартам та міг приймати матчі професійного рівня.

«Взагалі я вам скажу відверто, усі норми УЄФА та ФІФА виконати дуже складно. Тому що вони постійно удосконалюються. Коли ми тільки підійшли до входу у нас одразу було декілька запитань: по кількості турнікетів, по їхній прохідній здатності, по проходженню вболівальників до стадіону, безпосередньо по проходу на стадіон, по розміщенню реклами, по розміщенню самих гравців. У нас є проблеми, фактично, футболісти напряму не потрапляють на стадіон. Тобто є такі технічні моменти, але це усе сьогодні можна виправити», - Руслан Павлюк.

У Житомирській облдержадміністрації обіцяють завершити облаштування футбольного поля та благоустрій прилеглої території до початку листопада.

«Спочатку проект був розрахований до кінця року, але на доручення голови облдержадміністрації ми разом з підрядником та замовником сіли і розробили графік виконання робіт до 1-го листопада. На сьогоднішній день роботи виконуються відповідно до цього графіку і я думаю, що в найкоротші терміни він буде оприлюднений, в тому числі і головою облдержадміністрації», - розповідає директор департаменту містобудування Житомирської ОДА Роман Щебетов.

За словами чиновників із облдержадміністрації, окрім футбольного поля, бігових доріжок та легкоатлетичних майданчиків будівельники також прискорять роботи і по облаштуванню арки та інфраструктурних об’єктів арени.

«На цей рік заплановано і виділено з бюджету, і плюс співфінансування з місцевого бюджету, це 20 мільйонів. Цих грошей має вистачити на реконструкцію другої черги, але ми вже паралельно розпочали третю чергу. Я думаю, що по ній ми теж будемо старатись вкластись в той графік. Ми його доповнимо також до 1-го листопада. Це вхідна група, арка, вуличні туалети та корти. Щоб прискорити повне завершення і не розтягувати реалізацію на наступний рік», - каже Роман Щебетов.

Окрім цього, після завершення будівництва, на стадіон буде два входи: один як і раніше через арку на Старому бульварі, а інший буде облаштовано зі сторони вулиці Фещенка-Чопівського.

«Враховуючи, що було прийнято рішення не демонтувати арку на вході, але вона знаходилась в плачевному стані, ми її все-таки відновлюємо. В зв’язку з тим, що вона виходить на фасад на бульвар. Там є певна архітектурна композиція і будувати щось нове – недоречно. А сама арка по собі має всього п’ять проходів, а це п’ять турнікетів. На вимогу ФФУ стадіон має заповнюватись протягом 45 хвилин. Враховуючи те, що один турнікет має пропускну спроможність 500 чоловік на годину, то п’ять турнікетів – це дві з половиною тисячі людей. Вмісткість західної трибуни стадіону п’ять тисяч людей, тому на дану вимогу ФФУ було прийнято рішення зробити вхід не тільки через арку, а додатково з вулиці Фещенка-Чопівського. Будуть додатково встановлюватись турнікети і організовуватись вхід на західну трибуну», - розповідає Роман Щебетов.

Проте, поки про завершення реконструкції центрального стадіону «Полісся» говорити зарано, а тим житомирським вболівальникам, які хочуть подивитись матчі однойменного футбольного клубу, і далі доведеться їздити на «домашні» ігри до Коростеня.

Нагадаємо, влітку минулого року будівельники знесли частину трибун, а згодом чиновники показали як виглядатиме стадіон після реконструкції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі