Культура

Житомиряни побачили нову українську кінострічку «Червоний» до її офіційного виходу в широкий прокат

15 August 2017, 21:35

У Житомирі 15 серпня пройшов допрем’єрний показ кінострічки «Червоний». Це історія про Данила Червоного, воїна УПА, який в 1947 році потрапляє у сталінський табір і піднімає там повстання. Автором сценарію нового українського фільму виступив письменник Андрій Кокотюха. Саме за мотивами його однойменного роману, який складається із трьох частин, і знято кінострічку.

«Коли мені пишуть читачі, вони відзначають, що третя частина стала для багатьох відкриттям. Особливо для молодих людей, тому що багато хто читав усілякої документальної літератури, читали військові спогади, спогади про лісові війни українських повстанців і майже ніхто не згадував, що було потім. Коли тих, кого не вбили – брали в полон і відправляли в сталінські табори. Ця табірна тема була для багатьох відкриттям. І я усюди розкриваю фінал фільму: в фіналі фільму вперше за багато-багато-багато років українця, головного героя, не вб’ють», - розповідає автор сценарію Андрій Кокотюха.

Слоганом фільму команда авторів обрала фразу: «Боротьба, яка триває досі», і режисер стрічки пояснює чому.

«Ми не мали на увазі тільки ту боротьбу і повстання в далекому-далекому 1946 році, в романі це Воркута, у нас це Урал. Ми впевнені в тому, що це боротьба, яка до сих пір триває. Давайте скажемо один одному правду. Ми прекрасно це знаємо. Ми до цих пір на війні. Боротьба триває. Боротьба триває не тільки там, на фронті. Фронт проходить по-всьому нашому житті. І на екранах телевізорів, і на екранах кінотеатрів, і через наші серця та душі. Через все нашу життя. І ця боротьба закінчиться тільки тоді, коли ми переможемо. А ми повинні перемогти. Іншого виходу у нас немає, тому що ми приречені на перемогу. Ми вдячні за ваш інтерес, за те, що ви сьогодні прийшли. Фільм не змінює життя, але фільм може дарувати дуже позитивні емоції. Я сподіваюся, що ви сьогодні отримаєте ці емоції. Може в чомусь комусь ці емоції допоможуть. Але у всякому разі, песимістами ви сьогодні звідси не підете. Даю вам слово», - каже режисер кінострічки Заза Буадзе.

Допрем’єрний показ стрічки пройшов у кінотеатрі імені Івана Франка. За словами заступника міського голови, для події такого масштабу, цей кінотеатр обрано неспроста.

«Нам важливо, щоб він розвивався. І саме такі заходи можуть викликати цікавість до цього кінотеатру, тому що тут відбуваються якісь цікаві події. Це насправді подія міського масштабу. А від себе хочу додати, що коли я чотири роки тому прочитав цю книжку, мені дійсно було дуже сумно, що в Україні немає кіноіндустрії, яка може екранізувати речі , цікаві сучасному глядачу. Тому що подобається нам чи ні, але кіно на сьогоднішній момент – найпопулярніший вид мистецтва», - каже заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Офіційно в український широкий прокат картина вийде 24 серпня, у День незалежності України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі