Суспільство

Через підвищення температури у Житомирській області може гинути риба, - Держпродспоживслужба

16 August 2017, 16:14

У Житомирській області через підвищення температури може гинути риба.

Про це пише прес-служба Держпродспоживслужби у Житомирській області.

«На фоні підвищеної температури повітря що встановилася у липні-серпні цього року відбувається інтенсивний розвиток водоростей у товщі води, внаслідок чого остання приймає різне забарвлення від синьо – зеленого до червоно – бурого. Зазвичай таке явище називають «цвітінням» води, а викликається воно синьо-зеленими водоростями, розвиток яких погіршує гідробіологічний стан водойми і викликає структурні зміни в водоймищі. Допоки водорості живуть, вони приносять певну користь: видаляють шкідливі домішки, збагачують воду киснем. А от при значному збільшенні біомаси водоростей, починає проявлятися біологічне забруднення, у результаті чого значно погіршується якість води, зокрема, змінюється її колір, рН, в’язкість, знижується прозорість, вода набуває неприємного запаху, з’являється дефіцит розчиненого кисню, який використовується на дихання водоростей та розпад відмерлої органічної маси. Мертві водорості засмічують водойму, а під час гниття кисню витрачається більше, ніж виділяється, риба та її кормові організми отруюються», - розповідають у Держпродспоживслужбі

Для нормальної життєдіяльності коропа потрібно, щоб на один літр води було 3-8 мл кисню води.

«При зниженні концентрації кисню до 2 мл риби концентруються на притоці, скупчуються зграями у верхніх шарах води і заковтують повітря з поверхні. При тривалому кисневому голодуванні риба млява, погано або зовсім не поїдає корм, швидко слабшає і гине. Для попередження замору риби необхідно проводити аерацію водойми та періодично робити заміри кисню. Для визначення вмісту кисню у воді необхідно набрати воду в посуд скляний місткістю не менше 0,5 літра. Закривати посуд необхідно під водою, щоб не було доступу кисню повітря до набраної води. Набрану воду необхідно оперативно доставити в лабораторію Держпродспоживслужби в Овруцькому, Новоград-Волинському, Коростенському та Бердичівському районах або до Житомирської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, 8 та 9 серпня 2017 року представники Держрибагентства та Держекоінспекції отримали дзвінки на «гарячу лінію» та зафіксували три факти масової загибелі риби у Житомирі, Житомирському районі та місті Радомишль Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі