Культура

Організатори сподіваються, що фестиваль кіно у Житомирі не створюватиме незручностей для жителів Михайлівської

16 August 2017, 16:51

 Житомиряни три дні поспіль безкоштовно зможуть дивитись українські та польські документальні стрічки просто під відкритим небом на Михайлівській. Про особливості фестивалю Lampa.doc, який пройде найближчими днями в Житомирі, 16 серпня розповіла організатор Наталя Красильникова.

За її словами, принциповою позицією організаторів є проведення фестивалю у містах, які мають менше 1 млн населення. Одним із таких міст став і Житомир.

«У Житомирі фестиваль відбудеться вперше. Йому загалом вже два роки. До Житомира ми приїздимо вперше, але це не перше місто на мапі фестивалю Lampa.doc. Житомир буде четвертим. До того ми вже відвідали Луцьк, Червоноград та Кропивницький. Попереду ще Запоріжжя та Умань, де закінчуємо фестиваль цього року. Фестиваль складається суто з документального кіно. Кіно, яке зроблено двома країнами: це Україна та Польща, за останні два роки. З польської програми ми маємо виключно прем’єри. Ці фільми не бачили глядачі інших фестивалів, їх побачили глядачі Lampa.doc в трьох містах, які я озвучила, але глядачі ні Одеського кінофестивалю, ні Молодості їх не бачили, а кіно насправді дуже хороше і варте уваги», - розповідає організатор фестивалю Lampa.doc Наталя Красильникова.

В рамках фестивалю житомиряни матимуть змогу подивитись 12 документальних стрічок: 18 серпня - «Три розмови про життя», «Jamala.UA», «Мa», «Урок ходіння», 19 серпня - «Виграти все», «Тісний зв’язок», «Коли цей вітер вщухне», «Гострий біль», та 20 серпня – «Рідні», «Перший поляк на Марсі», «Металурги», «Варіація на віолончелі соло». Окрім цього, бажаючі зможуть послухати лекції про документальне кіно та поспілкуватись із режисерами.

«В Житомирі подія відбудеться 18, 19 та 20 серпня. Стартуємо ми з 20:30 і щодня показуємо по чотири фільми. Загальна тривалість кінопоказу від 2,5 годин до 2 годин 45 хвилин (це найдовший день). Фільми різні за довжиною і ця програма може трошечки коригуватись. Окрім того в суботу та неділю маємо додаткову секцію. Вона невелика, але я думаю, що дуже корисна. Вона навіть для мене була корисною. Це дві лекції з документалістики від головного редактора видання «Moviegram» Лук’яна Галкіна. Це людина, яка знає абсолютно все про кіно. І його лекції називатимуться «Як полюбити документальне кіно». Тож на 17:00 в суботу та в неділю вас запрошую в Український дім відвідати цю лекцію. Окрім того, після цієї лекції буде зустріч з молодими режисерами, які покажуть свої останні доробки і з ними можна буде поспілкуватись предметно на тему практичного створення документального кіно», - каже Наталя Красильникова.

Відповідаючи на питання журналістів, чи заважатиме фестиваль кіно під відкритим небом мешканцям Михайлівської, жінка висловила сподівання, що ні.

«З досвіду минулого року і плюс досвід цього року, бо вже три міста ми проїхали, аудиторія приходить підготовлена, аудиторія приходить дуже культурна. І от я можу сказати, що аудиторія Lampa.doc поважає свого сусіда по кріслу, вона поважає територію на якій знаходиться. Я в жодному із місць проведення не помічала бруду, якихось пластикових стаканчиків, що валяються. Я майже певна, що не викличе Lampa.doc подібної асоціації ні до, ні після», - сказала організатор фестивалю Lampa.doc.

Як повідомляв Житомир.info, на Михайлівській житомирянам три дні поспіль, з 18 по 20 серпня, показуватимуть кіно просто неба.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі