Культура

Як у Житомирі відкривали дошку Першому Незалежному українському театру

17 August 2017, 15:47

17 серпня на фасаді будинку колишнього Дворянського зібрання, нині це поліклініка ЦМЛ №1 по вулиці Великій Бердичівській у Житомирі, відкрили меморіальну дошку Першому Незалежному українському театру.

У цьому будинку в 1920-1921 роках колись діяв Український Незалежний театр, фундатором якого був наш земляк родом з Кодні Житомирського району, видатний український актор і театральний діяч Степан Корнійович Бондарчук (1886—1970).

Присутнім розповіли, що в житомирському Незалежному театрі пробували свої сили Павло Кудрицький, який пізніше проявив себе талановитим режисером у курбасівському "Березолі"; 3оя Гайдай – у майбутньому видатна українська співачка, яка провела дитячі і юнацькі роки в Житомирі і закінчила тут гімназію; а також Олександра та Павло Боришкевичі, Лілія Перегуда, Галина Верещинська й Нара Ковальчук-Хомичевська. Хормейстером театру був Михайло Гайдай, літературною частиною завідував поет Яків Савченко.

Український Незалежний театр в Житомирі припинив існування у 1923 році.

Нагадаємо,  трудовий колектив поліклініки надав згоду на встановлення пам’ятної дошки і зобов’язався взяти дошку на баланс та утримання.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2017 року обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури вже зверталася з проханням надати дозвіл на встановлення дошки Українському Незалежному театру на фасаді поліклініки, однак виконком підтримав це рішення тільки 16 серпня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі