Місто

«Український фонд благодійництва» закриває проект «Банк добра» у Житомирі – нужденні зловживають допомогою

17 August 2017, 16:05

Проект «Банк добра» від «Українського фонду благодійництва», що у Житомирі, з вересня цього року припиняє свою роботу. Голова правління фонду Леся Морозова пояснює: півроку тому, коли запустили проект, за допомогою щомісяця приходило близько півтисячі людей, останні ж два місяці кількість нужденних знизилась до менш як ста. Разом із тим пані Леся каже: прикро те, що останнім часомлюди приходять не від потреби в одязі або ж ліках, а задля цікавості, ба навіть підлої вигоди.

«Проект «Банк добра» закривається. Моя ціль як голови правління фонду, щоб це була адресна допомога, щоб це отримували потребуючі люди, з села, які живуть на одну пенсію, знаходяться у скрутному становищі, інваліди. А не так, щоб сюди ходили задля цікавості, а потім продавали речі на базарі. Я буду це припиняти. Я сама роблю рейди на базари, люди розповідають, я декілька людей виганяла. У мене було, що пенсіонерка бере не свій розмір і два нових пальто, автоматично я його забирала і виганяла людину звідси», - розповідає голова правління БО «Український фонд благодійництва» Леся Морозова.

Проте пані Леся зізнається: є й виключення. Як от пенсіонерка Катерина. Допомога, по документам, має надаватись жінці, однак речі у її пакеті не дорослі, а дитячі: зібрала пакунок для своїх шести правнуків.

«Шукаю все для правнуків, хотіла курточку подивитися. Речі, щоб біля хати ходити, щось відберу, до школи дитина буде ходити. А це маленький правнучок народився, думаю, подзвоню, якщо не треба, то я його річ поверну, нащо мені зайве», - говорить Катерина Маркевич.

«Вона прийшла по своїм документам, просить собі допомогу, але собі вона нічого не взяла. Не через те, що немає, вона просто думає про своїх дітей, онуків, і я поважаю цих людей. Я їм дозволяю так брати, але коли вони не зловживають довірою», - каже Леся Морозова.

У пункті гуманітарної допомоги зустрічаємо і нашу давню знайому, багатодітну матусю Руслану Гоменюк. Сьогодні жінка взяла не лише одяг і ліки, а й посуд.

«Стакани брали, портфель, ліки, у мене молодша дитина хворіє. Це велика допомога, бо з цими зарплатами щось купити дуже дорого. Тут навіть і підгузки бувають», - ділиться Руслана Гоменюк.

У переліку гуманітарної допомоги, розповідає пані Леся, мають не тільки одяг, взуття, ліки, предмети особистої гігієни, розвиваючі ігри для малечі, а й меблі, дитячі колиски, велосипеди, візки для інвалідів, навіть окуляри для зору. Тому Леся Морозова зазначає: «Український фонд благодійництва» продовжує надавати допомогу, проте не всім. Під опікою фонду залишаються: діти інваліди, багатодітні родини, інтернатні, навчальні заклади та лікарні.

«Фонд як працював, так і буде працювати. Будуть приходити діти-інваліди і багатодітні родини, ті, яких ми беремо під опіку. Залишаються інтернатні заклади, залишаються усі лікарні, навчальні заклади. На дитячий будинок підготували реабілітаційне обладнання та ігри. Сьогодні повинні приїхати забрати. Військовим ми взяли дороге обладнання із нержавіючого металу, посуд, де бойлери для гарячої і холодної води. Дуже якісні. У нас дуже багато беруть допомоги, бо люди бачать роботу, прозорість видання гуманітарної допомоги, і на Житомирську область через наш фонд проходить, бо воно йде цільовим направленням», - пояснює голова правління БО «Український фонд благодійництва» Леся Морозова.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі