Влада

Схвалено Концепцію реформування теплоенергетики, - Геннадій Зубко

18 August 2017, 17:31

Уряд схвалив «Концепцію  реалізації державної політики в сфері теплопостачання». Її мета -  зменшення споживання газу та інших енергоресурсів для виробництва теплової енергії, фінансове оздоровлення галузі та залучення інвестицій, запровадження прозорої ефективної системи розрахунків між учасниками ринку теплоенергетики. Крім того, ця реформа вперше за роки Незалежності спрямована на споживача, який повинен отримати якісну послугу та зменшити витрати на споживання енергоресурсів.

Так Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко прокоментував прийняття на засіданні КМУ «Концепції реалізації державної політики в сфері теплопостачання».

«Сьогоднішня ситуація на ринку теплоенергетики не дозволяє стимулювати капіталовкладення та залучати інвестиції. Національні системи теплопостачання, збудовані за радянських часів, потребують глобального перезавантаження. Впровадження Концепції дозволить запровадити оптимальне поєднання в межах населеного пункту індивідуального, автономного та централізованого теплопостачання, відкриє шлюзи для інвестицій та в галузь, розв’яже проблеми взаємостосунків між учасниками ринку, клірингових розрахунків, касового розриву, накопичення боргів, дасть можливість децентралізувати теплопостачання», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр, навів позитивний приклад міста Кам’янець-Подільського, у якому за фінансової допомоги Світового банку здійснена повна реконструкція надання ЖКП та модернізація систем тепло- та водопостачання.. «Цією Концепцією ми даємо можливість іншим містам України перейти на зовсім інший якісний рівень надання споживачам  житлово-комунальних послуг. На допомогу місцевим органам влади ми вже розробили в рамках Концепції – як перший крок - маршрутну карту модернізації теплопостачання», - зазначив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що Концепція має короткостроковий, середньостроковий та довгостроковий план дій. Передбачає такі основні напрямки:

- підвищення технологічного рівня систем теплопостачання,

- збільшення частки альтернативних джерел енергії у виробництві теплової енергії,

- забезпечення розвитку систем теплопостачання на основі оптимального поєднання в межах населеного пункту різних видів теплопостачання (централізованого, автономного, індивідуального),

-  впровадження механізмів стимулюючого тарифоутворення,

- спрощення процедур реалізації інвестиційних проектів,

- перехід на розрахунки грошовими коштами в частині відшкодування підприємствам наданих населенню пільг та субсидій.

«Згідно Концепції частка альтернативних джерел енергії при виробництві теплової енергії повинна зрости до 40% у 2035 році. Один із напрямків – зменшити у країні споживання теплової енергії до 60-20 кВт•г на квадратний метр щороку. Передбачено зменшення втрат теплової енергії при виробництві до 8% і транспортуванні – до 10%», - підкреслив Геннадій Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, уряд дозволив отримувати «теплі кредити» будинкам без централізованого теплопостачання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі