Культура

Житомиряни стали найчисельнішою аудиторією, яка досиділа до останніх хвилин фільмів, - організатори фестивалю кіно

21 August 2017, 11:00

У Житомирі завершився триденний фестиваль документального кіно Lampa.doc. Три дні поспіль містяни мали можливість безкоштовно переглядати документальні фільми українських та польських авторів.

В останній день фестивалю, в неділю, 20 серпня, на завершальний кінопоказ дехто з житомирян прийшов вперше.

«В Житомирі мені здається, що це таке вперше проводиться. Були в нас подібні фестивалі, але щоб зі стільчиками.... Взагалі я вважаю, що це прикольно під відкритим небом і дуже цікаво. Молодці, хто організовує, реально класно», - вважає житомирянка Лілія.

Анастасія та Дмитро вже вдруге прийшли на фестиваль. Молоді люди розповідають, випадково натрапили на афішу фестивалю в соцмережах і вирішили подивитись програму фестивалю, бо документальне кіно вважають цікавим жанром.

«Я побачила пост в Instagram «Куди піти в Житомирі», і хотіла піти, але не сказала йому, а потім проходили повз і вирішили: а давай посидимо подивимося. Взимку хотіли їхати в Польщу, і дивимося якраз, мову вчимо», - каже житомирянка Анастасія.

«Ми вчора ще дивилися на польській мові (фільм, - ред.), там досить смішно це все звучить, і трошки дивно. А взагалі документальне кіно ми навіть і вдома дивимося. Які-небудь відео або ще щось таке, воно досить швидко набридає. І тому треба шукати щось нове. Фільми теж якось переглянуті більшість. І тому все частіше, і частіше звертаємося до документального кіно», - каже житомирянин Дмитро.

Організатори фестивалю кажуть: проведення кінопоказів на пішохідній вулиці, де постійно гуляють люди, було незвичним незвичною практикою. Але попри це – головний організатор Наталя Красильникова каже: можна з впевненістю сказати, що фестиваль відбувся, а команда втілила усе задумане.

«Житомир в певному сенсі, тобто, локація, яку ми вибрали в Житомирі, стала експериментом для Lampa.doc. Тому що всі попередні локації були під відкритим небом, але це був наприклад замок Любарта, який закритий, в Умані це буде монастир, який так само закритий. В Житомирі в якості експерименту ми вибрали Михайлівську площу, яка знаходиться на Михайлівській вулиці. Це пішохідна вулиця, і експеримент вдався. Ми залучили доволі велику аудиторію. І я думаю, що для Житомира це так само велика аудиторія. Я в один із днів відзначила, що житомирська аудиторія, глядачі, вони стали найчисленнішою аудиторією, яка залишилась до останньої хвилини фільму. Поки що це найкращий показник за 4 міста, в яких відбувся фестиваль Lampa.doc», - ділиться враженнями організатор фестивалю Lampa.doc Наталя Красильникова.

Жінка каже: можливо, фестиваль документального кіно стане традиційним для Житомира.

«Я однозначно буду розглядати кандидатуру Житомира для проведення фестивалю. Не можу поки що однозначно сказати, тому що остаточне рішення буде прийматись в грудні. Але за відчуттями, так, я думаю, що це все відбудеться», - сказала Наталя Красильникова.

Як повідомляв Житомир.info, 16 серпня організатори фестивалю Lampa.doc, розповіли про особливості фесту та фільми, які представлені на кінопоказах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі