ДОПОМОГА

У Житомирі перевірили шкільні зошити: майже всі не відповідають стандартам якості

23 August 2017, 13:15

Скоро перше вересня – початок навчального року. Невід'ємним атрибутом навчального процесу є шкільні зошити. Важливу роль при цьому відіграє фактор їх безпеки. Передусім він залежить від якості сировини та матеріалів, з яких виготовлено зошити. Недотримання показників безпеки може призвести до погіршення зору. Сторінки в зошиті не повинні бути білосніжними, оскільки такий колір досягається за рахунок оптичних відбілювачів, які є шкідливими для очей дитини і призводять до проблем із зором. До того ж, зошити не повинні мати зовнішніх дефектів: надривів, порізів, забруднень, складок, зморшок, залощених і матових смужок тощо.

Напередодні «Дня знань» Житомирська обласна громадська організація людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім'я» здійснила закупки шкільних зошитів у торгових закладах Житомира. Голова організації Неля Ковалюк ставила собі за мету перевірити, чи відповідають зошити вимогам стандартів та наскільки вони безпечні для дітей.

Дослідження зразків зошитів шкільних та загальних проводились у випробувальній лабораторії Державного підприємства "Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації", яка акредитована Нацагентством з акредитації України за вимогами міжнародних стандартів та оснащена найсучаснішим аналітичним обладнанням.

Всього було закуплено 9 зразків шкільних зошитів 5 найвідоміших українських виробників. На всіх зошитах зазначалося, що їх виготовлено за ДСТУ 4736:2007 «Зошити шкільні. Технічні умови». Відтак лабораторні дослідження проводилися саме у відповідності основних вимог цього державного стандарту, а також вимог державних санітарних правил і норм. Тож далі піде суха констатація результатів за показниками:

  • розмір аркушів – не відповідав вимогам у 6 зразках в усіх виробників;
  • кількість ліній на сторінці – забраковано 3 зразки 3 виробників;
  • ширина берегів – забраковано 4 зразки 4 виробників;
  • маса паперу – за цим показником забраковано усі зошити усіх виробників;
  • гладкість – забраковано 7 зразків усіх виробників;
  • білизна – лише один зошит вклався у нормовані показники.

Важливий момент: маса та білизна є найголовнішими показниками якості та безпеки шкільних зошитів.

Єдині параметри, яким відповідали всі зошити усіх виробників – це товщина ліній та збіжність горизонтальних ліній на розгортці.

Батькам на замітку

При виборі зошитів Ви маєте знати, що вони відрізняються не лише картинками на обкладинках, але й структурою паперу, кольором та яскравістю нанесених ліній.

Із відміною обов'язкової сертифікації зошитів, кожен виробник керується при їх виробництві власною совістю та смаком. Наприклад, деякі зошити друкують на тонкому папері, що рветься при письмі. В інші додають ароматизатори, не замислюючись над тим, що упродовж навчального року діти годинами вдихають хімію. Занадто сірий чи жовтий колір сторінок змушує школярів низько нахилятися під час письма, а надто глянцеві білосніжні листки відбивають світло і подразнюють очі. Крім того, усі лінії мають бути чіткими та контрастними, бажано блакитного, фіолетового або сірого кольорів (у жодному разі не чорного). Тоді дитині не доведеться напружувати зір, щоб потрапити в клітинку. Це особливо шкідливо для 6-7–річних малюків, у яких ще формуються хребет і зорові аналізатори.

Сподіваємося, що ці слушні поради допоможуть житомирянам зробити правильний вибір під час придбання шкільних зошитів.

А ще не забувайте вимагати документи про якість та безпеку товару. Це сертифікат або декларація про відповідність продукції і гігієнічний висновок про безпеку товару.

Житомирська обласна ГО «Молодь. Жінка. Сім'я»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі