Суспільство

Як пояснити пенсійну реформу своїй бабусі: відповіді на прості питання

31 August 2017, 15:03

Пенсійна реформа - один з пріоритетів цієї осені і для Уряду і для парламенту. Хтось казатиме що це – достойні гроші для пенсіонерів, хтось звично говоритиме про «геноцид нації».

Український кризовий медіацентр в одному матеріалі зібрав головні тези реформи та відповіді на прості питання.

Навіщо потрібна реформа? Що не так?

Нинішня система пенсійного забезпечення фактично мертва. Вже дуже скоро кожен працюючий буде годувати двох пенсіонерів. Дефіцит Пенсійного фонду в 2016 році склав 145 мільярдів гривень, в 2017 очікується на рівні 141 мільярда.

Це гроші з податків, а не пенсійних виплат працюючих. Їх "витягують" з інших бюджетних програм і дають Пенсійному фонду, щоб 12 мільйонів пенсіонерів могли отримувати гроші.

Систему потрібно змінювати, і спроби це зробити регулярно відбуваються з 1999 року. Сьогоднішній проект реформи розробив уряд Володимира Гройсмана, він затверджений урядом і от-от потрапить до Парламенту.

Вимога проведення реформи записана і в меморандумі МВФ, від цього залежить виділення чергового траншу. Втім, теперішня реформа – лише півсправи. Вона торкається способу обрахунку пенсій, але не чіпає систему. Система залишається старою, "солідарною", коли працюючі платять за пенсіонерів. В розвинутих країнах давно працює "накопичувальна" система, коли кожен відкладає для себе. ЇЇ впровадження – питання часу. Експерти вважають, що повноцінної реформи не уникнути.

Чи підвищує уряд вік виходу на пенсію?

Ні. І трохи "так" (як це часто буває в Україні) . Підвищити вік виходу на пенсію рано чи пізно доведеться – в Україні він найнижчий у Європі. Вже зараз 10 працюючих та самозайнятих українців утримують 9 пенсіонерів, і населення України все більше старішає. Як інакше врятувати бюджет?

Про підвищення податків говорити ніхто не хоче, пам'ятаючи наскільки активними є підприємці у відстоюванні своїх прав. Сподівань на детінізацію економіки, про яку говорять не перший рік, мало. Міжнародні кредитори вказують на очевидне рішення – підвищення пенсійного віку. Але в українському уряді придумали гібридний варіант.

Прямого підвищення пенсійного віку не буде, стверджують Прем'єр-міністр Володимир Гройсман та міністр соціальної політики Андрій Рева. Це зроблять, встановивши нові обов'язкові вимоги щодо трудового стажу – що менший стаж, то пізніший вихід на пенсію.

25 років і більше – вихід на пенсію в 60 років

15-25 років – вихід на пенсію в 63 роки

15 років (мінімальний стаж) – вихід на пенсію в 65 років

Той, хто не має мінімально необхідного стажу отримуватиме не пенсію, а соціальну допомогу. Але теж тільки після 65 років.

Вимоги до пенсійного стажу будуть поступово будуть підвищувати: в 2028 аби вийти на пенсію в 60 років потрібно буде 35+ років трудового стажу, в 63 роки – 25-35 років трудового стажу. Мінімальний стаж не зростатиме і залишиться на рівні 15 років.

Далі читайте тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі