Місто

Житомирський музей чеських ремесел: речі побуту, знаряддя праці та пристрої для пивоваріння 19 століття

5 September 2017, 15:30

 У житомирському ремісничому дворі відкрився новий музейний відділ - присвячений чеським ремеслам та технологіям на Волині. Наразі в колекції відділу близько тисячі експонатів, яким більше ста років. Тут і господарське приладдя, і діжки з чеських пивоварень та речі тодішніх модниць: парасольки та валізки з якими останні ходили на прогулянки. Першу екскурсію для відвідувачів проводить засновник ремісничого двору пан Федір.

«Це кухонне приладдя, емальований посуд, саме чехи першими використовували емальований посуд. Тут представлені: чайники, пательня, форма для кексів, пляшки для пива, мірки, ємність для варіння варення, ваги, кавоварка. Тут є іще чеська діжка з першого пивоварного заводу, мірне відро, ємність для зберігання вина, коробка для зберігання хлібу та форми для його випікання», - розповідає засновник Народного музею історії ремесел «Ремісничий двір» Федір Євтушенко.

Експозицію старовинних чеських речей Федору Євтушенко допомагали збирати члени житомирської спілки волинських чехів. Речі із сімейної колекції музею подарувала і пані Анна.

«Це з нашої сімейної колекції - чеська валіза, в якій чехи перевозили речі, коли переїжджали сюди, на Волинь, в Житомир», - каже Анна Щасна.

Власне, житомирська спілка волинських чехів і була ініціатором створення особливого музею. Позаяк, житомирські нащадки чехів прагнуть знати свою історію та пам’ятати предків.

«Це не просто етнографічний музей, це музей присвячений технологіям. Він розташований на чеській Крошні, саме там, де заселялися наші предки. Особисто для мене він цінний тим, що до кожного експонату торкалися руки наших предків», - зазначає голова ГО «Житомирська спілка волинських чехів» Людмила Чижевська.

На відкриття музейної експозиції приїхав сам Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.

«Чехи залишили вагомий слід у місті, в житті якого і сьогодні приймають активну участь. Ми цінуємо всі зусилля по збереженню земляцтва та історичного зв’язку з колишньою батьківщиною. В Житомирі активно працює вчитель чеської мови, тут можна чути чеські пісні, побачити чеські танці та аматорський театр», - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі